Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 18:48

Καλαμάτα: Υπογραφή Νίκα για ανάπλαση στην Αναγνωσταρά

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Υπογραφή Νίκα για ανάπλαση στην Αναγνωσταρά

 

Την απόφαση ένταξης του έργου ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά στο ΕΣΠΑ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Αμέσως μετά ενημέρωσε για τη θετική αυτή εξέλιξη το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 850.000 ευρώ και προβλέπει μεγαλύτερα πεζοδρόμια, δρόμο διέλευσης και απαγόρευση της στάθμευσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, σκοπός του έργου είναι: Η απόδοση στον πολίτη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων επιφανειών δημόσιου χώρου, που θα καθίσταται ελκυστικός στο χρήστη και φιλικός στο περιβάλλον. Η ενίσχυση της ανάπτυξης αστικών περιοχών μέσω προστασίας του περιβάλλοντος (η συγκεκριμένη ανάπλαση θεωρείται ότι πληροί αυτό το βασικό κριτήριο), με τη δημιουργία γραμμικής και εναλλάξ σε διάταξη δενδροστοιχίας από ψηλά δέντρα στην οδό Αναγνωσταρά - να σημειωθεί ότι η περιοχή στερείται παντελώς πρασίνου. Η εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος με την δημιουργία μιας αξιόλογης ανάπλασης, που εκτός του ασφαλούς και άνετου περιπάτου εκ μέρους των πολιτών, θα δημιουργήσει και δράσεις οι οποίες θα αποβούν προς όφελος του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, βελτιώνοντας το μικροκλίμα της περιοχής παρέμβασης, με την ενσωμάτωση βιοκλιματικών χαρακτηριστικών, την αύξηση του πρασίνου και την επίτευξη της μέγιστης δυνατής ποιότητας και εν τέλει ασφάλειας.
Επιπρόσθετα, αναμένεται να σημειωθεί θεαματική αύξηση της λειτουργικότητας της περιοχής, με τη διαμόρφωση μιας ενιαίας αισθητικής αντιμετώπισης σε ένα μεγάλο τμήμα του παραδοσιακού κέντρου της Καλαμάτας. 
Στόχος επίσης αυτής της ενέργειας είναι η αποδοχή εκ μέρους των πολιτών του μέτρου απόδοσης ολοένα και περισσότερων τμημάτων του υπάρχοντος οδικού δικτύου της πόλης για την κατασκευή ευρύχωρων πεζοδρομίων, και ακολούθως, η αλλαγή συμπεριφοράς των οδηγών για την επιλογή εναλλακτικών διαδρομών και τη στάθμευση των αυτοκινήτων τόσο στην περίμετρο του δικτύου πεζοδρόμων, όσο και στα δημοτικά πάρκινγκ του ποταμού Νέδοντα, αφού η μετακίνηση πεζή γενικά είναι προτιμότερη από άποψη ασφάλειας, ποιότητας ζωής και εν τέλει ταχύτητας.
Ολη η παρέμβαση έχει σχεδιαστεί με κύριο κριτήριο την αναβάθμιση τόσο της συγκεκριμένης όσο και της ευρύτερης περιοχής ανάπλασης, και τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας τόσο των καταστημάτων όσο και των λοιπών λειτουργιών, αλλά πρωτίστως, την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ενα δεύτερο και σημαντικότερο κριτήριο έχει σχέση με την ενοποίηση όλων των αναπλάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα στο κέντρο της πόλης, έτσι ώστε στο σύνολό τους να λειτουργούν όλες ως μια ενιαία ζώνη αναψυχής, πρασίνου, περιπάτου και στάσης των κατοίκων και επισκεπτών.

Στην πρόταση του δήμου “προβλέπεται η διαπλάτυνση των υφισταμένων πεζοδρομίων με ταυτόχρονη δημιουργία ικανών σε μήκος εσοχών για στάθμευση οχημάτων ανάγκης ή οχημάτων διανομής των παρακείμενων καταστημάτων, αφήνοντας έτσι καθαρό πλάτος κίνησης οχημάτων 3,20 μ. πέραν των χώρων στάθμευσης. Εχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία χώρων πρασίνου με τοποθέτηση ψηλών δέντρων σε γραμμική διάταξη και εναλλάξ στα δύο πεζοδρόμια, πράγμα που σήμερα απουσιάζει παντελώς, με εμφανή τα προβλήματα έλλειψης σκίασης, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για την ασφαλή διακίνηση πεζών και αμαξιδίων από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο, προβλέπεται η κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων (ράμπες)”.


NEWSLETTER