Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012 09:46

Τροποποίηση του ΓΠΣ στους κόμβους του περιφερειακού

Γράφτηκε από τον

Την μετακίνηση βορειότερα του κόμβου της Αρτέμιδος προς τον περιφερειακό της Καλαμάτας, αλλά και τον χαρακτηρισμό ως ισόπεδου του -μέχρι τώτα σχεδιασμένου ως ανισόπεδου- κόμβου στο δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης, αφορά η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου.

Στην εισήγησή της η Διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ειδικότερα, εισηγείται αφ’ ενός τη σύνδεση του ανισόπεδου κόμβου με την οδό Αρτέμιδος σε νέο σημείο, μέσω του κλάδου της Αγιάννας και αφ’ ετέρου τον προσδιορισμό ως ισόπεδου του κόμβου στο δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης.

Η Διεύθυνση Πολεοδομίας επικαλείται σχετικό αίτημα της ΕΥΔΕ έργων παραχώρησης Πελοποννήσου του υπουργείου Υποδομών -για αναθεώρηση του εγκεκριμένου ΓΠΣ της Καλαμάτας- καθώς, όπως υποστηρίζει η ΕΥΔΕ, «διαπιστώθηκε ότι δεν απεικονίζεται ορθά η σύνδεση του ανισόπεδου κόμβου του Νέδοντα με την οδό Αρτέμιδος, μέσω του κλάδου της Αγιάννας».

Επιπλέον, η ΕΥΔΕ ζητεί «να ελεχθεί η ορθότητα της απεικόνισης του κόμβου Σπάρτης, ο οποίος πλέον προβλέπεται ισόπεδος».

Στην εισήγησή της η Πολεοδομία υποστηρίζει ότι η μεταβολή του ΓΠΣ είναι εφικτή-ακόμα κι αν δεν έχουν παρέλθει 5 χρόνια από τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, διάστημα κατά το οποίο δεν επιτρέπεται κατά βάση καμία αναθεώρηση.

Η Διεύθυνση, συγκεκριμένα, επικαλείται το νόμο 2508/971, διάταξη του οποίου προβλέπει ότι «για την εφαρμογή έργων κυκλοφοριακών παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας ή τεχνικής υποδομής, είναι δυνατή η τροποποίηση του ΓΠΣ πριν την παρέλευση 5ετίας από την έγκρισή του».