Τρίτη, 12 Μαϊος 2020 09:01

Νίκας: "Εμείς επιλέγουμε τη ΔΕΔΑ, τη δημόσια επιχείρηση, γιατί το φυσικό αέριο έχει και την κοινωνική του διάσταση"

Γράφτηκε από τον
Νίκας: "Εμείς επιλέγουμε τη ΔΕΔΑ, τη δημόσια επιχείρηση, γιατί το φυσικό αέριο έχει και την κοινωνική του διάσταση"

"Εμείς επιλέγουμε τη ΔΕΔΑ, τη δημόσια επιχείρηση, γιατί το φυσικό αέριο έχει και την κοινωνική του διάσταση. Προφανώς ο ιδιώτης θα υποβάλει μια αίτηση για κάποιες πόλεις που αποτελούν και τα "φιλέτα" της Περιφέρειας και είναι πιο ελκυστικές". Αυτό δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει 20 εκ. ευρώ μόνο για τη δημόσια επιχείρηση.

Ο κ. Νίκας άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μην δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η απόφαση της ΡΑΕ, με την οποία εξαιρούνται οι πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου από την επέκταση του φυσικού αερίου και κάλεσε πολιτική συστράτευση των Πελοποννησίων για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Τέλος άφησε υπονοούμενα κατά της προηγούμενης αρχής, λέγοντας ότι δεν είχε εντάξει στο ΕΣΠΑ την επέκταση του φυσικού αερίου και ότι το έκανε ο ίδιος μετά την εκλογή του τον Ιούνιο του 2019.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Νίκα:

"Δεν είναι καλά τα νέα για το φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο συνδέεται με την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα της ζωής μας. Οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι δυστυχώς θετικές. Ξέρετε ότι υπάρχει κρατική εταιρεία, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ), η οποία είχε αναλάβει με συγκεκριμένο προγραμματισμό την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου και για την Περιφέρειά μας. Μετά από την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) φαίνεται ότι δυσκολεύουν τα πράγματα για τη ΔΕΔΑ και δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτη να κάνει αίτηση και να φέρει το φυσικό αέριο σε κάποιες περιοχές της Περιφέρειάς μας.

Επ’ αυτού θέλω να πω το εξής και να είμαι απολύτως κατηγορηματικός: Εμείς επιλέγουμε τη ΔΕΔΑ, τη δημόσια επιχείρηση, γιατί το φυσικό αέριο έχει και την κοινωνική του διάσταση. Προφανώς ο ιδιώτης θα υποβάλει μια αίτηση για κάποιες πόλεις που αποτελούν και τα φιλέτα της Περιφέρειας και είναι πιο ελκυστικές. Αλλά με τους άλλους αλήθεια τι θα γίνει; Θα έχουμε περιοχές-πόλεις δύο ταχυτήτων; Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό; Υπάρχουν αιτήσεις από ό,τι ξέρω. Η κοινωνική διάσταση πρέπει να υπηρετηθεί και το ενδεχόμενο του ιδιώτη εμείς δεν το αποκλείουμε. Πρέπει να γίνει βάσει ενός σχεδιασμού που θα αγκαλιάζει ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και αυτούς δηλαδή που δεν είναι ελκυστικοί σε αυτήν τη φάση. Ο ιδιώτης προφανώς θα πάει όπου κερδίζει και αυτός είναι ο σκοπός του επιχειρείν. Αλλά επαναλαμβάνω: Το φυσικό αέριο έχει και την κοινωνική του διάσταση. Και στενοχωριέμαι για το γεγονός ότι αυτή η απόφαση ήρθε εν μέσω της πανδημίας, όπου το κράτος έχει μείζονα λόγο.

Η ΔΕΔΑ, η δημόσια επιχείρηση θα κάνει ένσταση - προσφυγή κατά της απόφασης της ΡΑΕ. Και είμαστε μαζί με τη ΔΕΔΑ σε αυτή την προσφυγή. Δεν υπάρχει ΦΕΚ ακόμα για την απόφαση της ΡΑΕ. Και δεν πρέπει να υπάρξει ΦΕΚ. Αυτή η απόφαση δεν πρέπει να προχωρήσει. Και χαίρομαι για το γεγονός ότι υπάρχουν σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια να μην υπάρξει ΦΕΚ, να μην υπάρξει απόφαση, δηλαδή να μην τελειώσει το θέμα.

Τι κάνουμε εμείς, επειδή ακούω πολλά και διάφορα... Κοιτάξτε, εμείς είμαστε περιφερειακή αρχή οκτώ μήνες. Δεν σχεδιάσαμε εμείς το τοπικό ΕΣΠΑ. Δυστυχώς δεν υπήρχε κωδικός για το φυσικό αέριο στην Περιφέρειά μας. Η πρώτη δουλειά την οποία έκανα όταν εξελέγην περιφερειάρχης τον Ιούνιο 2019, δηλαδή 40 μέρες πριν αναλάβω, συναντήθηκα με τη ΔΕΔΑ σε μια ανοιχτή συνεδρίαση και βεβαίως όλα αυτά έχουν καταγραφεί στον Τύπο. Εκεί συνεννοηθήκαμε για το πρόγραμμα εγκατάστασης φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε όλη την Περιφέρεια. Ακόμα και εκεί που δεν φτάνει ο αγωγός -εννοώ την Καλαμάτα και τη Σπάρτη. Η συμμετοχή η δική μας προσδιορίστηκε στο ποσό των 20 εκ. ευρώ. Το ποσό έχει δεσμευτεί και επισήμως αυτό θα γίνει στην πρώτη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, η οποία θα γίνει το φθινόπωρο.

Καλώ όλους να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Να μην λάβει ΦΕΚ η απόφαση της ΡΑΕ. Να πάμε με τη ΔΕΔΑ, διότι αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον της Περιφέρειάς μας. Γιατί ακούω και κάποιους που λένε, έρχεται το αέριο στην πόλη μας. Ακουσα έναν δήμαρχο να το λέει. Δεν ξέρουμε καν ποιο είναι το τιμολόγιο. Δεν ξέρουμε το τιμολόγιο. Το τιμολόγιο θα προσδιοριστεί με κάποιον αλγόριθμο. Δεν ξέρω ακριβώς πώς. Είναι δυνατόν να μην ξέρουμε τι αέριο θα έχουμε, υγροποιημένο, συμπιεσμένο; Θα αξιοποιηθεί ο αγωγός που φτάνει μέχρι τη Μεγαλόπολη; Τι ακριβώς θα γίνει; Αν είναι να πάμε σε ιδιώτη, να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός που να καλύπτει ολόκληρη την Περιφέρειά μας και να ξέρουμε τα πάντα.

Προφανώς τα 20 εκ. ευρώ δίνονται μόνο στη ΔΕΔΑ και για το σχεδιασμό που έχουμε συνεννοηθεί. Με το φυσικό αέριο δεν υπάρχει πρόβλημα για τη Μεγαλόπολη. Δεν υπάρχει ζήτημα για τη Μεγαλόπολη. Εχουν ξεκαθαρίσει αυτά".
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Νίκας είπε μεταξύ άλλων: "Δεν μπορεί να αποκλειστεί η τουριστική Αργολίδα από το φυσικό αέριο. Ή θα πάμε όλοι μαζί ή δεν θα πάμε. Το να επιλέγουμε κάποιες περιοχές και να αφήνουμε τις άλλες... Να μην μιλήσω για την κοινωνική και οικονομική διάσταση.

Εμείς θα αγωνιστούμε για να μην γίνει. Καλώ γενικότερα και τους πολιτικούς παράγοντες της Πελοποννήσου να συνταχθούν στη σωστή κατεύθυνση που είναι: Ολοι μαζί για την Περιφέρειά μας. Είναι δυνατόν να λέμε ότι θα πάμε ρεύμα στην α’ πόλη και δεν θα πάμε στη β’; Γιατί το φυσικό αέριο είναι αντίστοιχο με το ρεύμα".

Στην ερώτηση αν γνωρίζει ποιοι ιδιώτες έχουν κάνει προσφορά και ποιες πόλεις θεωρούνται "φιλέτα", ο κ Νίκας απέφυγε ουσιαστικά να απαντήσει λέγοντας: "Ολοι οι νομοί μας είναι νομοί με συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η Αρκαδία είναι ένας ξεχωριστός νομός. Η Περιφέρειά μας είναι η περιφέρεια που τα έχει όλα. Καμία Περιφέρεια στην Ελλάδα δεν έχει δυνατότητες που έχουμε εμείς. Εγώ στεναχωριέμαι γιατί στην ανάπτυξή μας είμαστε πολύ πιο κάτω από τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε. Οταν λέω να πάμε όλοι μαζί, εννοώ ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για το φυσικό αέριο μέχρι και την τιμή του. Θεωρώ ότι το φυσικό αέριο παρέχει ένα πλεονέκτημα από 20 μέχρι 40%. Για φαντάσου να έχουν όλοι οι άλλοι εκτός από μας. Ή να έχουν δύο πόλεις και να μην έχουν οι άλλες.

Εγώ βεβαίως δεν παραλαμβάνω τις αιτήσεις των ιδιωτών για να σας πω με εγκυρότητα πού έχουν ζήτηση ή που δεν έχουν ζήτηση. Ακούω και εγώ. Φήμες υπάρχουν. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι τέτοιο. Ομως τα 20 εκ. ευρώ που προορίζονται για τη ΔΕΔΑ, εγώ δεν είμαι κρατιστής, αλλά ξέρετε πολλά άλλαξαν με την πανδημία σε αυτό τον τόπο και αποδέχομαι μόνο έναν κεντρικό σχεδιασμό που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο και από κει και πέρα ας έρθει και ο ιδιώτης για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Και για αυτούς που χαίρονται, λέω εγώ δεν ξέρουν ούτε το τιμολόγιο, για αυτό να μην χαίρονται".

Στο ερώτημα αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ο κ. Νίκας απάντησε: "Δεν υπάρχει πολιτικό ζήτημα, γιατί δεν υπάρχει ΦΕΚ για την απόφαση της ΡΑΕ. Αν υπάρξει ΦΕΚ προφανώς θα υπάρξει ζήτημα".
Σε ερώτηση για τις θέσεις της κυβέρνησης, απάντησε: "Μέχρι τώρα έχουμε μόνο τη θέση της ΔΕΔΑ, η οποία θα πολεμήσει με ενστάσεις και προσφυγές κατά της απόφασης της ΡΑΕ. Αυτή τη βδομάδα θα κάνω και μία πολιτική κουβέντα με τους υπουργούς".

Θ.Λ.

 

 


NEWSLETTER