Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020 08:18

Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη: Με αργούς ρυθμούς προχωρούν διαγωνισμός και απαλλοτριώσεις

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη: Με αργούς ρυθμούς προχωρούν διαγωνισμός και απαλλοτριώσεις

Με τους γνωστούς ράθυμους ρυθμούς του Ελληνικού Δημοσίου προχωρά η διαδικασία έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια το υπουργείο Υποδομων θα ξεκινήσει τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων, με στόχο ο ανάδοχος του έργου να έχει στη διάθεσή του το 2022 όλες τις απαιτούμενες εκτάσεις για τη βελτίωση του δρόμου. Για να ξεκινήσουν οι εργασίες βελτίωσης του δρόμου στα μέσα του 2022, θα πρέπει να κατατεθούν στα τέλη του 2021 δεσμευτικές προσφορές από τις εταιρείες που συνεχίζουν στο διαγωνισμό.

Αυτά αναφέρονται σε ρεπορτάζ του ypodomes.com, το οποίο υπενθυμίζει ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 και άρα, στην καλύτερη περίπτωση, θα ολοκληρωθεί μετά από τρία χρόνια.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ: «Σε αναμονή για τους περιβαλλοντικούς όρους είμαστε πλέον για το μεγάλο οδικό έργο ΣΔΙΤ Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη. Το έργο, του οποίου ο διαγωνισμός ξεκίνησε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον Ιούλιο του 2019, μπαίνει στην ώριμη φάση του καθώς έχει ξεκαθαριστεί η χάραξη και το αντικείμενο του έργου και αναμένεται η έγκριση από το ΥΠΕΝ για να μπορέσει να περάσει στην επόμενη φάση.

Ποια είναι αυτή; Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις που θα δώσουν τον απαραίτητο χώρο για τα έργα και θα ξεκινήσει η Β` φάση, ένας -περιορισμένος- ανταγωνιστικός διάλογος που θα ολοκληρώσει την τεχνική διαδικασία του διαγωνισμού.

Σε αντίθεση με άλλα έργα, το γεγονός της ολοκλήρωσης της επιλογής του φυσικού αντικειμένου, μειώνει δραστικά τον χρόνο που θα απαιτηθεί από το υπουργείο, την τοπική κοινωνία και τους ενδιαφερόμενους να συμπράξουν στην διευθέτηση όλων των θεμάτων γύρω από το μεγάλο αυτό έργο.

Απώτερος στόχος είναι μέσα στο 2021, πιθανότατα προς το τέλος του επόμενου έτους, να είμαστε έτοιμοι για να περάσουμε στην ουσιαστική φάση του διαγωνισμού που είναι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τα σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον (όσα από αυτά φυσικά αποφασίσουν να συνεχίσουν και να δώσουν προσφορά).

Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι κάπου μέσα στο 2022 και υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρχουν μεγάλες εμπλοκές στο διαγωνισμό, να υπογραφεί η σύμβαση και θα ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος του έργου.

Να θυμίσουμε ότι έχει επιλεγεί η υφιστάμενη χάραξη του δρόμου και όχι η παραλιακή που “φόρτωνε” τον δρόμο με 25 εκατ. ευρώ παραπάνω κόστος (80 εκατ. ευρώ αντί για 55) αλλά και με απαλλοτριώσεις για περισσότερα από 500 στρέμματα γης με ό,τι αυτό θα σήμαινε για το ίδιο το έργο.

Ο διαγωνισμός για το έργο-ΣΔΙΤ ξεκίνησε πέρυσι στις αρχές Ιουλίου. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος παρουσιάστηκαν 5 σχήματα τα οποία (με απόφαση του ΣτΕ) συνεχίζουν και είναι: 1) Αβαξ Α.Ε. 2) Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. 3) Ιντρακόμ (Intrakat) 4) ΓΕΚ Τέρνα Α.Ε. 5) Ενωση Προσώπων Acciona Concesiones – Μυτιληναίος.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει για 30 χρόνια την μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του άξονα για εκτιμώμενο ποσό 312,23 εκατ.ευρώ. Τα χαρακτηριστικά του άξονα δεν θα είναι κλειστού αυτοκινητόδρομου με ανισόπεδους κόμβους, αλλά ταχείας κυκλοφορίας.

Με την ολοκλήρωση και αναβάθμιση του δρόμου, το τουριστικό και παραγωγικό προφίλ της περιοχής θα βελτιωθεί περαιτέρω ενώ παράλληλα θα ανέβουν τα επίπεδα οδικής ασφάλειας».


NEWSLETTER