Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 09:24

Στελέχη του ΔΕΣΦΑ διαβεβαίωσαν το Νίκα - Αγωγός φυσικού αερίου σε Καλαμάτα – Σπάρτη

Γράφτηκε από την
Στελέχη του ΔΕΣΦΑ διαβεβαίωσαν το Νίκα - Αγωγός φυσικού αερίου σε Καλαμάτα – Σπάρτη

Η Καλαμάτα και η Σπάρτη θα συνδεθούν μέσω αγωγού με το δίκτυο φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης: Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσαν στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα ο διευθυντής Ανάπτυξης Υποδομών του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Γιάννης Χωματάς και ο επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων Φερνάντο Καλλιγάς.

Οπως σημειώθηκε ωστόσο, προς το παρόν -μέχρι την ολοκλήρωση του κεντρικού αγωγού μεταφοράς από τη Μεγαλόπολη προς τις δύο πόλεις- και στα δύο εν λόγω αστικά κέντρα υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας χώρων αποθήκευσης του αερίου (LNG ή CNG, δηλαδή υγροποιημένου ή συμπιεσμένου) και στη συνέχεια να ακολουθήσει η κατασκευή των εσωτερικών δικτύων διανομής.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ικανοποιημένος από το πολύ καλό, όπως το χαρακτήρισε, κλίμα της χθεσινής του συνάντησης με τα δύο στελέχη του ΔΕΣΦΑ, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει κοινός αγώνας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον εν λόγω φορέα με στόχο να καλυφθεί το συντομότερο δυνατόν το χαμένο έδαφος για την επέκταση του αγωγού από τη Μεγαλόπολη.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΣ

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας υπογράφεται η πρόσκληση προς τη ΔΕΔΑ για τη σύνδεση Ναυπλίου και Άργους με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου. Αυτό γνωστοποιήθηκε μετά τη συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα ο κ. Νίκας με τον Μάριο Τσάκα, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε πως θεωρείται δεδομένο ότι η ΔΕΔΑ θα αναλάβει την κατασκευή των αγωγών προς τις δύο πόλεις – έργο στο οποίο η Περιφέρεια συνδράμει με το 40% της δαπάνης, από την πίστωση των 20.000.000 ευρώ που διαθέτει για το σκοπό αυτό, μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μετά την ολοκλήρωση των πιο πάνω διαδικασιών θα εξεταστεί και το ανάλογο έργο για Καλαμάτα και Σπάρτη, σημείωσε ο Π. Νίκας, ο οποίος επισήμανε την αρμονική συνεργασία της Περιφέρειας, της ΔΕΔΑ και του αρμόδιου υπουργείου στο συγκεκριμένο ζήτημα.


NEWSLETTER