Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 09:06

Στο ΕΣΠΑ το βόρειο τμήμα της Αδριατικής Οδού - Αγνωστο το μέλλον στο Πύργος - Τσακώνα

Γράφτηκε από την
Στο ΕΣΠΑ το βόρειο τμήμα της Αδριατικής Οδού - Αγνωστο το μέλλον στο Πύργος - Τσακώνα

 

Το βόρειο τμήμα του ελληνικού τμήματος της Αδριατικής Οδού από Ιωάννινα μέχρι Κακαβιά θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ το νότιο τμήμα από Πύργο μέχρι Τσακώνα είναι άγνωστο πότε και σε ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα ενταχθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αδριατική Οδός ξεκινά από την Τεργέστη στη Βόρεια Ιταλία, διασχίζει τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία και μέσω Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας απολήγει στην Καλαμάτα.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του ypodomes.com για το βόρειο τμήμα του ελληνικού τμήματος της Αδριατικής Οδού: "Στην τελική ευθεία οδεύει η υλοποίηση του δρόμου Ιωάννινα-Κακαβιά που ολοκληρώνει τον άξονα της Ιόνιας Οδού. Η κίνηση της Περιφέρειας Ηπείρου να επιστρέψει το έργο πίσω στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών φαίνεται πως είναι το κλειδί για να μπορέσει να τρέξει το έργο αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται η ανάρτηση της απόφασης αυτής που θα επαναφέρει το οδικό έργο στην πρότερή του κατάσταση. Το μεγάλο ζητούμενο αυτή την εποχή είναι να υπάρξει η τελική απόφαση και ανακοίνωση σε υψηλό επίπεδο για την υλοποίησή του και όπως όλα δείχνουν αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα. Οι φορείς της περιοχής που ζητούν να προχωρήσει η κατασκευή του δρόμου εδώ και χρόνια αναμένουν τις τελικές αποφάσεις που αφορούν και το πρακτικό ζήτημα του τι τελικά θα κατασκευαστεί. Αυτό που έχει προταθεί από δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη είναι πως ο δρόμος θα υλοποιηθεί ως τρίιχνος και όχι ως τετράιχνος για να μπορέσει να πάρει την απαιτούμενη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την ανάληψη του έργου το υπουργείο θα προχωρήσει σε ανασχεδιασμό του, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να μπορέσει να σταθεί χρηματοδοτικά ως ένα από τα έργα του ΕΣΠΑ 2021-2027. Η αρχική του κατασκευή θα είναι ως δρόμου ταχείας κυκλοφορίας και επιδιώκεται να υπάρχει η πρόβλεψη για να μετατραπεί σε τετράιχνο μελλοντικά. Αυτό που έχει κλειδώσει είναι η κατασκευή ανισόπεδων κόμβων (όπου αυτό κριθεί απαραίτητο) και να εκτελεστούν και οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις για τη δέσμευση των χώρων για την κατασκευή του. Η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου είναι να εντάξει στο νέο ΠΕΠ Ηπείρου 2021-2027 τον άξονα Ιόνια Οδός - Πρέβεζα (μέχρι Ζέφυρο). Παράλληλα ένα άλλο ζήτημα που έχει τεθεί προς εξέταση στο υπουργείο Υποδομών είναι ο δρόμος Ηγουμενίτσα - Πλαταριά και συγκεκριμένα η εξεύρεση λύσης στο τμήμα που γίνεται ορατό από την πόλη με την κατασκευή σήραγγας. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα αλλά υπάρχει η αισιοδοξία πως το έργο θα μπορέσει τελικά να πάρει τον δρόμο της υλοποίησης. Το Ιωάννινα-Κακαβιά είναι ένα από τα “αιώνια έργα” της χώρας, καθώς το ζήτημα της υλοποίησής του έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη και τις κυβερνήσεις της χώρας από το 2005. Με την υλοποίησή του θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 20 λεπτά η διαδρομή Ιωάννινα - Κακαβιά, ενώ η απόσταση Αντίρριο - Κακαβιά θα διανύεται σε περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά, ενώ από την Αθήνα ο χρόνος υπολογίζεται σε κάτι παραπάνω από 4 ώρες. Σε αυτό θα βοηθήσει η ύπαρξη των ανισόπεδων κόμβων που θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων. Το μεγάλο στοίχημα για την υλοποίηση του δρόμου Ιωάννινα - Κακαβιά είναι να μπορέσει να τραβήξει την απαιτούμενη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, τότε οριστικά θα ανάψει και το «πράσινο φως» για το έργο".


NEWSLETTER