Τετάρτη, 29 Μαϊος 2013 08:00

Μετά την αναβολή εκδίκασης απαλλοτριώσεων: Δεν ολοκληρώνεται φέτος ο περιφερειακός

Γράφτηκε από τον

Πάει πίσω ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας. Το σίγουρο είναι πως το πρώτο και σημαντικότερο κομμάτι έως τον κόμβο Καρέλια που θα τον συνδέσει με την οδό Αθηνών και θα αποτελεί την είσοδο - έξοδο της πόλης, δε θα φτιαχθεί φέτος. Η κατασκευή του πηγαίνει πλέον για το 2014.

Χθες στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας η εκδίκαση των απαλλοτριώσεων για 8 ιδιοκτησίες!! στα 400 μέτρα της σύνδεσης πήρε αναβολή για τις 12 Σεπτεμβρίου, μετά από αίτημα των δικηγόρων των ιδιοκτητών. Αναβολή για την ίδια ημερομηνία πήραν και οι απαλλοτριώσεις δεκάδων ιδιοκτησιών σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου στα όρια της Μεσσηνίας, που αφορούσαν κυρίως τακτοποιήσεις και διορθώσεις σε λάθη κι εκκρεμότητες. Ζητήματα που σε αυτή την περίπτωση δεν επηρεάζουν το έργο, καθώς πρόκειται στην πλειοψηφία τους για εκτάσεις που έχουν καταληφθεί και στις οποίες έχει ήδη φτιαχθεί ο αυτοκινητόδρομος.

Το γεγονός της αναβολής στα 400 μέτρα της σύνδεσης του αυτοκινητόδρομου με την Αθηνών προκάλεσε έντονο προβληματισμό και δυσφορία στο υπουργείο Υποδομών, αφού για το συγκεκριμένο τμήμα είχε δοθεί προτεραιότητα και το υπουργείο είχε αναλάβει να πληρώσει το κόστος των απαλλοτριώσεων σε συνεννόηση με το Δήμο Καλαμάτας, για να τρέξει το έργο και να μην περιμένουν τις χρονοβόρες διαδικασίες της πολεοδόμησης του Ασπροχώματος. Πηγή του υπουργείου σημείωσε στην "Ε" "ευτυχώς που υπάρχει και το Εφετείο Καλαμάτας, που εκδίκασε τις απαλλοτριώσεις 177 ιδιοκτησιών" και το έργο του περιφερειακού θα δουλεύεται μέσα στο καλοκαίρι. Στο υπουργείο υπάρχει ενόχληση για την καθυστέρηση στην εκδίκαση και στην έκδοση των αποφάσεων για τις απαλλοτριώσεις, με αποτέλεσμα το έργο του περιφερειακού να πηγαίνει ολοένα και προς τα πίσω, τη στιγμή που λύθηκαν τα ζητήματα με τα αρχαία. "Από το Γενάρη του 2012 έχουν παρακατατεθεί 25 εκ. ευρώ και ακόμα δεν έχουμε τους χώρους στη διάθεσή μας", παρατήρησε στέλεχος του υπουργείου. Και τόνισε φανερά προβληματισμένος: "Με όλα αυτά τι χρονοδιάγραμμα να κάνουμε για το έργο; Και όταν θα κληθούμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις στο "Μορέα", θα μας επικρίνουν. Εμείς θα φταίμε;".

 

Γ.Σ.