Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 08:46

ΑΚΤΩΡ - ΙΝΤΡΑΚΑΤ παίρνουν και επισήμως το Καλαμάτα - Μεθώνη

Γράφτηκε από την

 

 

Το πιο σημαντικό βήμα για το έργο κατασκευής του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη έγινε την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Υποδομών άνοιξε τις προσφορές των δύο ενδιαφερόμενων ομάδων εταιρειών και ανέδειξε μειοδότη για το σπουδαίο έργο της Μεσσηνίας την ομάδα των εταιρειών «Ακτωρ Παραχωρήσεις - Ιντρακάτ», επιβεβαιώνοντας το προχθεσινό ρεπορτάζ της "Ε".

Μέσα στο 2022 ή στις αρχές του 2023 το αργότερο αναμένεται να ξεκινήσει το έργο.

Η σύμβαση με τον ανάδοχο, σύμφωνα με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής στις 29 Μαρτίου 2019, αναμένεται να έχει διάρκεια 30 χρόνια: 4 χρόνια η κατασκευή για όλο τον δρόμο μέχρι τη Μεθώνη και 26 χρόνια η συντήρηση. Εκτιμάται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στην προθεσμία των 4 χρόνων, καθώς ο ανάδοχος θα πρέπει να το παραδώσει για να αρχίσει να πληρώνεται.

Ο δρόμος θα ξεκινάει από τον κόμβο Ζαφείρη στο Ασπρόχωμα. Στο τμήμα από την ευθεία του δρόμου προς Μεσσήνη (στου “Παναγάκια”) έως τον Ριζόμυλο θα είναι 4ιχνος, με παράπλευρους δρόμους όπου κριθεί αναγκαίο, με παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας και νέα γέφυρα στον Πάμισο και θα συνδέεται με το υπόλοιπο τμήμα (Ριζόμυλος - Πύλος) κοντά στο Τζάνε. Προβλέπει, ακόμα, παρακάμψεις σε Σουληνάρι και Χανδρινού, ενώ από τη διασταύρωση προς Στενωσιά μέχρι την Πύλο θα εγκαταλειφθεί ο υφιστάμενος δρόμος με τις πολλές στροφές και θα γίνει νέα χάραξη με γέφυρες. Ο δρόμος θα φθάνει έως τη Μεθώνη, αλλά δεν θα περιλαμβάνει την παράκαμψη της Πύλου.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Υποδομών το έργο, προϋπολογισμού 250 εκατ.,  περιλαμβάνει:

* Τη βελτίωση και αναβάθμιση περίπου 20 χλμ. υφιστάμενων οδών.

* Την κατασκευή νέας αρτηρίας σε ένα μήκος περίπου 30 χλμ.

* Την προσαρμογή και βελτίωση 7 χλμ. κάθετου οδικού δικτύου.

* Την κατασκευή νέου παράπλευρου οδικού δικτύου 40 χλμ.

* Την κατασκευή 12 γεφυρών.

* Πολλά συνοδευτικά τεχνικά έργα, όπως ισόπεδους κόμβους, υδραυλικά έργα, τοίχους αντιστήριξης κ.ά.

* Κατασκευή 15 χλμ. τοπικών οδών πρόσβασης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Σε δήλωσή του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανέφερε: «Ακόμα ένας διαγωνισμός ΣΔΙΤ εξελίχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς αποδεικνύοντας ότι η σκληρή δουλειά αποφέρει καρπούς. Στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας είναι να προσφέρουμε στους πολίτες δρόμους με υψηλά επίπεδα οδικής ασφάλειας. Το οδικό έργο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη θα εξασφαλίσει γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις για κατοίκους και επισκέπτες. Παράλληλα, ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευασθεί, θα συμβάλει αποφασιστικά στη συνολική ανάπτυξη της περιοχής».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε: «Λίγες ημέρες μετά το Flyover στη Θεσσαλονίκη, ένα ακόμη σημαντικό οδικό έργο μέσω ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο αυτή τη φορά, το έργο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, προχωρά στην επόμενη φάση. Πλέον και σ’ αυτό το έργο έχουμε ανάδοχο. Μέσα στο 2022 θα στηθούν εργοτάξια και θα αρχίσει η κατασκευή του νέου, σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που πέραν των άλλων θα ενισχύσει την ανάπτυξη στην Πελοπόννησο και σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, θα αναβαθμίσει σημαντικά την οδική ασφάλεια και θα εξασφαλίσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες ταχύτητα και άνεση στις μετακινήσεις».

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΝΤΑ

Την ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: “Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη ικανοποίηση και δικαίωσή μου, γιατί ένα όνειρο και μια προσπάθεια, που ξεκίνησα από το 2007 με τον τότε υπουργό Υποδομών Γ. Σουφλιά, με την έναρξη των διαδικασιών για εκπόνηση της μελέτης του οδικού άξονα μέχρι τη Μεθώνη, εισέρχεται στο στάδιο της βέβαιης υλοποίησης. Ένα όνειρο που γίνεται πράξη για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας μετά και την κατασκευή του οδικού άξονα Τρίπολης - Καλαμάτας, που εξαγγείλαμε την άνοιξη του 2006 στην Καλαμάτα, επίσης με τον κ. Σουφλιά, ψηφίσαμε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2007 τη σύμβαση και εδώ και χρόνια απολαμβάνουμε. Τον Αύγουστο του 2019, ύστερα από συνάντηση που είχα τότε με τον υπουργό Κώστα Καραμανλή, με δελτίο Τύπου γνωστοποίησα και στήριξα τις αποφάσεις του υπουργείου για την κατασκευή του οδικού άξονα από την Καλαμάτα μέχρι τη Μεθώνη, όπως τώρα πρόκειται να κατασκευαστεί”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής Περικλής Μαντάς σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Με ιδιαίτερη ικανοποίηση όλη η Μεσσηνία είδε την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφορικά με την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για το εμβληματικό οδικό έργο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Όπως με είχε ενημερώσει σχετικά ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής πριν λίγο καιρό, η διαδικασία προχώρησε ομαλά και εντός χρονοδιαγράμματος, με την κατάθεση προσφορών από τις δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες να πραγματοποιείται εντός του 2021, αλλά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αξιολόγησης να γίνεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. Η οριστικοποίηση του προσωρινού αναδόχου αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για εμένα προσωπικά, αλλά και όλους όσοι υποστήριξαν το συγκεκριμένο έργο από την πρώτη στιγμή, καθώς και τη λύση που τελικά επιλέχθηκε. Αποδεικνύεται έτσι στην πράξη και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι όταν κινούμαστε με μεθοδικότητα, συστηματικότητα και προσήλωση προς τον κοινό στόχο, οι επιτυχίες γίνονται πραγματικότητα και η περιοχή μας καρπώνεται όλα όσα πραγματικά της αξίζουν”.