Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 09:03

Κρίσιμη ημέρα για την τύχη του Πύργος - Τσακώνα

Γράφτηκε από την
Κρίσιμη ημέρα για την τύχη του Πύργος - Τσακώνα

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις με χρονοδιάγραμμα ενεργειών, περιμένουν η Μεσσηνία και η Ηλεία για τον δρόμο Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα, από τη σημερινή κρίσιμη - και ιστορική θα την χαρακτηρίζαμε - σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να μετάσχουν οι υπουργοί Υποδομών Κώστας Καραμανλής, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, οι βουλευτές Μεσσηνίας και Ηλείας της Ν.Δ. και οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Η σύσκεψη προγραμματίστηκε μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε Τριφυλία και Ηλεία, όταν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στις 16 Ιουνίου, δεν έκανε καμία αναφορά στο σημαντικό οδικό άξονα. Το θέμα ετέθη κατ’ αρχάς στον πρωθυπουργό στην συνάντηση που είχε μετά την ομιλία του στο Μέγαρο με εκδότες των 3 νομών της Δυτ. Πελοποννήσου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν προετοιμασμένος όταν το ξανάκουσε από τους βουλευτές και τον περιφερειάρχη Παν. Νίκα στο γεύμα που επακολούθησε.

Να σημειώσουμε ότι για το δρόμο αυτό υπάρχει το “αγκάθι” της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον αποκλεισμό 25 χιλιομέτρων στη διάβαση του Καϊάφα και προς το Καλό Νερό, για περιβαλλοντικούς λόγους.

Στο κοινό ψήφισμα των φορέων Μεσσηνίας και Ηλείας επισημαίνεται ότι “ο δρόμος Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα είναι τμήμα του Δυτικού Άξονα το νότιο τμήμα της λεγόμενης Αδριατικής Οδού που ξεκινά από την Τεργέστη και μέσω της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας καταλήγει στην Ελλάδα. Ο οδικός άξονας σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και προωθήθηκε, ως Ολυμπία Οδός ώστε να ενώνει την πρωτεύουσα τη Ελλάδος με Κόρινθο, Πάτρα, Πύργο, Καλό Νερό, Τσακώνα, με κατάληξη στην Καλαμάτα. Ετσι η Πελοπόννησος θα καλύπτεται οδικώς από δύο σύγχρονους αυτοκινητόδρομους, οι οποίοι θα εξυπηρετούσαν όλες τις ανάγκες μεταφορών Ελλήνων, καθώς και ξένων επισκεπτών, όπως και αγαθών από και προς κάθε γωνιά της Ευρώπης”.


NEWSLETTER