Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013 20:27

Νέος "χρησμός" Χρυσοχοΐδη για την Ολυμπία Οδό

Νέος "χρησμός" Χρυσοχοΐδη για την Ολυμπία Οδό

 

Σε αβεβαιότητα παραμένει η ολοκλήρωση του έργου της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Τσακώνα. Αυτό είναι το συμπέρασμα της απάντησης του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου. Διευκρινίζεται ότι το υπουργείο μαζί με το υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητούν κάθε δυνατή λύση για τα 25 χλμ. στην ευρύτερη περιοχή του Καϊάφα και της Ζαχάρως. Κι επιβεβαιώνεται ότι παρότι το έργο είχε σταματήσει για χρόνια κι έγινε προσπάθεια να περιοριστούν οι διεκδικήσεις των κατασκευαστών, ο παραχωρησιούχος θα πάρει ως αποζημίωση 130 εκ. ευρώ.

 

«Η συμφωνία επανεκκίνησης του έργου της Ολυμπίας Οδού, η οποία θα αφορά στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ομαλή συνέχεια του έργου στο σύνολό του, δεν έχει μέχρι σήμερα υπογραφεί», σημειώνει ο υπουργός.

Για την κατασκευή του τμήματος Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, επισημαίνει πως «η σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού (Ν.3621/2007), που προβλέπει την κατασκευή του έργου από την Ελευσίνα μέχρι Τσακώνα, δεν έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα». Ωστόσο, παρατηρεί ότι «αναφορικά με το τμήμα Πύργος - Τσακώνα, κατόπιν της απόφασης του ΣτΕ, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΥΠΕΚΑ και διερευνάται κάθε πιθανή λύση».

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Λαμπρόπουλου για την αποζημίωση στον παραχωρησιούχο της Ολυμπίας Οδού, ενημερώνει ότι «υπεγράφη στις 12 Απριλίου 2013 συμφωνία μεταξύ Δημοσίου, παραχωρησιούχου και κατασκευαστή, σύμφωνα με την οποία η συνολική αποζημίωση που δικαιούται ο παραχωρησιούχος, λόγω "απαιτήσεων παρελθόντος κατασκευαστή", ανέρχεται στο ποσό των 130 εκατ. ευρώ». Και όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με την απάντηση, «το ελληνικό Δημόσιο κατέληξε σε συμφωνία με τους παραχωρησιούχους, προκειμένου να επανεκκινήσουν όλα τα έργα που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης και να περιοριστούν οι διεκδικήσεις των κατασκευαστών εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και να προσαρμοστεί το τεχνικό αντικείμενο στις σημερινές χρηματοοικονομικές δυνατότητες, λαμβάνοντας υπόψη τις εμπλοκές με το ΣτΕ, όπου αυτές υπάρχουν».

 

Γ.Σ.