Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 08:15

Αντίστροφη μέτρηση για Καλαμάτα - Μεθώνη: Τέλος Μαρτίου η υπογραφή της σύμβασης

Γράφτηκε από τον

 

Ανεξάρτητο μηχανικό - επιβλέποντα κι εκτιμητή για τις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων, απέκτησε το μεγάλο οδικό έργο της Μεσσηνίας Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, που θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από το υπουργείο Υποδομών,η σύμβαση με το ανάδοχο σχήμα “Ακτωρ Παραχωρήσεις - ΙΝΤΡΑΚΑΤ” αναμένεται να υπογραφεί στα τέλη Μαρτίου και από τότε θα ξεκινήσει η προθεσμία των 4 χρόνων για την ολοκλήρωση και την παράδοσή του, αν και οι πρώτες εργασίες υπολογίζεται να αρχίσουν προς το τέλος του 2023.

Ειδικότερα, η εταιρεία ΣΑΛΦΩ ανακηρύχθηκε ανάδοχος στον διαγωνισμό επιλογής ανεξάρτητου μηχανικού για το οδικό έργο Καλαμάτα - Μεθώνη και θα αναλάβει καθήκοντα με την έναρξη εκτέλεσής του. Η ΣΑΛΦΩ έχει αναδειχθεί ανάδοχος τεχνικός σύμβουλος, στον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά και το τμήμα Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ.

Τις προηγούμενες ημέρες επελέγη ο ιδιώτης εκτιμητής που για λογαριασμό του Δημοσίου σε διάστημα 6 μηνών θα εισηγηθεί στο δικαστήριο αξίες - τιμές μονάδας για τα ακίνητα που απαλλοτριώνονται, για την υλοποίηση του οδικού άξονα. Η εκτίμηση είναι ότι μέσα στο 2023, το φθινόπωρο, πιθανότατα, θα οριστούν οι προσωρινές τιμές από το δικαστήριο και με βάση αυτές θα πληρωθούν οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες, ώστε να ξεκινήσουν και να προχωρήσουν οι εργασίες.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η επίσημη ανακήρυξη του ανάδοχου σχήματος Ακτωρ Παραχωρήσεις - ΙΝΤΡΑΚΑΤ και η σύμβαση να σταλεί προς έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με την έγκρισή της θα ενημερωθεί η Βουλή για το έργο κι εκτιμάται πως στα τέλη Μαρτίου θα υπογραφεί η σύμβαση και θα αρχίσει να τρέχει ο χρόνος υλοποίησης του έργου. Οι πρώτες εργασίες του αναδόχου θα είναι να ολοκληρώσει τις οριστικές μελέτες, ώστε να πάρει τις εγκρίσεις και να ξεκινήσει τις εργασίες προς το τέλος του χρόνου.

Το έργο κόστους 312,23 ευρώ έχει διάρκεια 30 χρόνια, 4 χρόνια η κατασκευή για όλο τον δρόμο μέχρι τη Μεθώνη και 26 χρόνια η συντήρηση. Εκτιμάται ότι ο ανάδοχος θα τρέξει να το ολοκληρώσει στην προθεσμία των 4 χρόνων, καθώς θα πρέπει να το παραδώσει, για να αρχίσει να πληρώνεται, όπως προβλέπεται στη σύμβαση. Το έργο θα κατασκευαστεί με ίδια κεφάλαια και δανεισμό και κύρια πηγή χρηματοδότης θα είναι η Alpha Bank.

Ο οδικός άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη έχει μήκος 49 χιλιομέτρων και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Υποδομών ως δευτερεύων εθνικό δίκτυο.

Ο δρόμος θα ξεκινάει από τον κόμβο Ζαφείρη στο Ασπρόχωμα. Στο τμήμα από την ευθεία του δρόμου προς Μεσσήνη (στου “Παναγάκια”) έως τον Ριζόμυλο ο δρόμος θα είναι 4ιχνος, με παράπλευρους δρόμους όπου κριθεί αναγκαίο, με παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας και νέα γέφυρα στον Πάμισο και θα συνδέεται με το υπόλοιπο τμήμα (Ριζόμυλος - Πύλος) κοντά στο Τζάνε. Προβλέπει, ακόμα, παρακάμψεις σε Σουληνάρι και Χανδρινού και από τη διασταύρωση προς Στενωσιά μέχρι την Πύλο θα εγκαταλειφθεί ο υφιστάμενος δρόμος με τις πολλές στροφές και θα γίνει νέα χάραξη με γέφυρες. Ο δρόμος θα φθάνει έως τη Μεθώνη, αλλά δεν θα περιλαμβάνει την παράκαμψη της Πύλου.

Γ.Σ.