Τετάρτη, 31 Μαϊος 2023 09:03

Παρατείνεται η… πολεοδομική καραντίνα στην παραλιακή ζώνη της Μπούκας

Γράφτηκε από την

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Παρατείνεται η… πολεοδομική καραντίνα στην παραλιακή ζώνη της Μπούκας αν και προβλεπόταν από το 2011 να αναπτυχθεί ως περιοχή β΄ κατοικίας. Ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, όπως επανειλημμένα έχει χαρακτηριστεί, η πολεοδόμηση σε μια περιοχή περίπου 450 στρεμμάτων γύρω από το αλσύλλιο της Μπούκας, στον Άγιο Κωνσταντίνο, βρίσκεται στον αέρα γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος χαρακτήρισε γεωλογικά ακατάλληλη την περιοχή και οι ανάδοχοι του έργου δηλώνουν αδυναμία να συντάξουν τις εξειδικευμένες μελέτες που απαιτούνται για τη συνέχισή του. Βέβαια, η απάντηση του υπουργείου έφτασε στο Δήμο Μεσσήνης το Φεβρουάριο του 2019, αλλά μόλις την περασμένη Δευτέρα ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα για τη διάλυση της σύμβασης της πολεοδομικής μελέτης και της πράξης εφαρμογής, χωρίς πάντως να υπάρχει απαίτηση αποζημίωσης από πλευράς των αναδόχων, που πληρώθηκαν αποκλειστικά για το αντικείμενο που υλοποίησαν -στο οποίο περιλαμβανόταν και η γεωλογική μελέτη. Αίσθηση προκάλεσε στο μεταξύ μια αποστροφή του λόγου του αντιδημάρχου και εισηγητή του θέματος Σπύρου Κοντοθανάση, ο οποίος στις αιτιάσεις της μείζονος μειοψηφίας για την καθυστέρηση που υπήρξε στην ενημέρωση αλλά και την πρόοδο του έργου, απάντησε ότι “δεν ξέρουν τι ζητάνε από το υπουργείο Περιβάλλοντος…”.  

Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος αντέκρουσε τις υπόνοιες που διατυπώθηκαν από τον επικεφαλής Τάσο Τσερπέ και τους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας Χρήστο Καρύδη και Νίκο Ξενόγιαννη ότι η δημοτική αρχή ηθελημένα δεν προχώρησε το έργο και σκοπεύει να το παραπέμψει στις καλένδες. Είπε ότι η δημοτική αρχή δεν προχώρησε έως τώρα για να κάνει τις εξειδικευμένες μελέτες γιατί “έβρισκε τοίχο από το υπουργείο Περιβάλλοντος”. Μάλιστα διαβεβαίωσε το Σώμα πως στο επόμενο ή μεθεπόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοτική αρχή θα φέρει προς ψήφιση “σχέδιο προγραμματικής για την εκπόνηση αυτού του οραματικού - αναπτυξιακού στόχου (σ.σ. την οικιστική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης στη Μπούκα), όπως και για το Μαυρομάτι Μεσσήνης”, καλώντας την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τις προγραμματικές. Προέβλεψε δε πως “σε ένα χρόνο θα έχει προχωρήσει η πολεοδόμηση”.   

Θυμίζουμε ότι η πολεοδόμηση της ΠΟΕ5 περιοχής β΄ κατοικίας στη Μπούκα Μεσσήνης προβλέπεται μέσα από το εγκεκριμένο από το 2009 Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου.