Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 07:55

Εντολές άνωθεν για Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από την
Εντολές άνωθεν για Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Η απόφαση για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος και τα χαρακτηριστικά του οριστικοποιεί το τοπίο των υποδομών στην περιοχή που χαρακτηρίζεται ως "φιλέτο του Μεσσηνιακού" και εντείνει την κινητικότητα εκεί. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης να μην προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ανοίγει το δρόμο για την επιτάχυνση των διαδικασιών - αν και είναι ασαφές το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει απαλλοτριώσεις και ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ.

Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την περιοχή από την οποία διέρχεται το εν λόγω τμήμα είναι έντονο και οι ισορροπίες που επιχειρήθηκαν με άνωθεν εντολές έχουν να κάνουν με συμβιβασμούς έτσι ώστε να υπάρξει μια ελάχιστη βάση αποδοχής και από ομάδες ιδιοκτητών που αντιδρούσαν αρχικά. Ως ένα βαθμό οι διαδικασίες που προηγήθηκαν θα επηρεάσουν και τις εξελίξεις στα δημοτικά πράγματα, καθώς δημιουργήθηκαν σοβαρές τριβές μεταξύ προσώπων που υποστήριξαν την εκλογή της σημερινής πλειοψηφίας και στελεχών της. Και δεν αποκλείεται πιθανολογούμενες αλλαγές κορυφής να σχετίζονται (και) με τη δυσαρέσκεια σχετικά με τη στάση προσώπων στην ιστορία αυτή.

Στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι η ΠΟΤΑ στην περιοχή του Ριζόμυλου, στην οποία σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα αναπτυχθεί η επόμενη φάση επενδύσεων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Το πλεονέκτημα αυτής της περιοχής είναι το γεγονός πως η απόσταση από το αεροδρόμιο είναι μόλις λίγα λεπτά, όπως επίσης και υπηρεσίες όπως το Νοσοκομείο αλλά και τουριστικοί προορισμοί. Η κατασκευή του δρόμου αναδεικνύει αυτά τα χαρακτηριστικά της περιοχής και πολλαπλασιάζει την αξία των επενδύσεων.

Στην τελική φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται η αγορά εκατοντάδων στρεμμάτων στην παραλία της Μπούκας από επιχειρηματικό όμιλο. Ιδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υπογραφεί προσύμφωνο και έχει καταβληθεί το ποσό που συμφωνήθηκε, ενώ μέσα στον Οκτώβριο επρόκειτο να υπογραφούν τα τελικά συμβόλαια. Τα αρχικά σχέδια μιλούσαν για κατασκευή τουριστικού χωριού, είναι άγνωστο όμως πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση και αν θα συνδεθεί με εξωγενείς εξελίξεις και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων, το επόμενο διάστημα θα αναρτηθεί σε ηλεκτρονική δημοπρασία η πώληση 50 στρεμμάτων δυτικά του Τελωνείου της Μπούκας, ιδιοκτησίας του Δημοσίου. Πρόκειται για μια επιμήκη έκταση, για το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είχε εκδηλωθεί παλαιότερα ενδιαφέρον από λειτουργούσα ξενοδοχειακή μονάδα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εγκαταστάσεις της.

 Από την πλευρά του ο δήμος διαθέτει μια μεγάλη έκταση στη θέση Λιμενικά όπου λειτουργεί σήμερα χωματερή. Η αξιοποίηση της περιοχής ευρύτερα προϋποθέτει το κλείσιμο και την εξυγίανση της χωματερής - μια διαδικασία η οποία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα καθώς πρέπει να αντιμετωπιστούν και γεωλογικά προβλήματα, σύμφωνα με τεχνικούς που έχουν γνώση της περιοχής.


NEWSLETTER