Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 08:21

Καλαμάτα: Με αργούς ρυθμούς το αντιπλημμυρικό λόγω οφειλής 4 εκατ. ευρώ στον "Μορέα"

Καλαμάτα: Με αργούς ρυθμούς το αντιπλημμυρικό λόγω οφειλής 4 εκατ. ευρώ στον "Μορέα"

 

Με αργούς ρυθμούς προχωράει το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας, στα Γιαννιτσάνικα, το οποίο υλοποιεί ο “Μορέας”.

Και αυτό γιατί για μια ακόμα φορά υπάρχουν ζητήματα καθυστερήσεων στην εκταμίευση και την πληρωμή των εργασιών που έχουν εκτελεστεί. Τα αρμόδια υπουργεία αργούν να εγκρίνουν και να πληρώσουν τους λογαριασμούς των εργασιών που έχουν υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα ο “Μορέας” να προχωράει το έργο με χαμηλούς ρυθμούς και μάλιστα το τελευταίο διάστημα να είναι σχεδόν σταματημένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι οφειλές του κράτους προς την κοινοπραξία φθάνουν περίπου τα 4 εκ. ευρώ και ο “Μορέας” δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του ένα τέτοιο οικονομικό βάρος.

Να σημειώσουμε ότι για τον ίδιο λόγο το σημαντικό έργο είχε σταματήσει για σοβαρό χρονικό διάστημα το περασμένο καλοκαίρι.

Τα δεδομένα αυτά προκαλούν εύλογη ανησυχία για την περίπτωση που αποφασιστεί να ξεκινήσει η υλοποίηση του ακόμα πιο σημαντικού και πιο δύσκολου αντιπλημμυρικού έργου στο Νέδοντα, που περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο κέντρο της Καλαμάτας και για το οποίο αρμόδιες υπηρεσιακές και κυβερνητικές πηγές έχουν μιλήσει και δεσμευτεί για ταλαιπωρία που θα διαρκέσει δύο καλοκαίρια.

Με όλα αυτά δεν έχουν προχωρήσει οι εργασίες του αντιπλημμυρικού στο σημείο της προσωρινής παράκαμψης του περιφερειακού, εκεί όπου ο κλειστός αγωγός μεταφοράς μπαίνει μέσα στον περιφερειακό, στο ύψος της γέφυρας κοντά στο ησυχαστήριο του προφήτη Ιωήλ.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν μέχρι το Πάσχα, αρχές Μαΐου του 2024, να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του αντιπλημμυρικού δίπλα στον περιφερειακό, προκειμένου να συνεχιστούν έπειτα στο ρέμα Κερεζένια έως την Παραλία της Καλαμάτας.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 17,4 εκ. ευρώ, εντάσσεται στα συμπληρωματικά έργα της σύμβασης παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου του “Μορέα” και η προθεσμία υλοποίησής του είναι 24 μήνες, έως το τέλος του 2024.

Γ.Σ.