Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 09:21

Φρενάρουν το δρόμο οι απαλλοτριώσεις: Δύσκολο να ξεκινήσει το καλοκαίρι το Καλαμάτα - Μεθώνη

Γράφτηκε από τον

 

Το έργο αναβάθμισης του δρόμου Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη θα ξεκινήσει το καλοκαίρι αν ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των απαιτούμενων.

Διαφορετικά, αν δηλαδή καθυστερήσουν οι απαλλοτριώσεις, ενδέχεται να δοθεί χρονική παράταση για την έναρξη των εργασιών όπως έγινε και στο flyover στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης όπου δόθηκε πεντάμηνη παράταση. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του ypodomes. com σύμφωνα με το οποίο: «Ολοκληρώνονται οι οριστικές μελέτες για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη στην Μεσσηνία. Όπως έγινε γνωστό πλέον εξετάζονται οι παρατηρήσεις που έχουν υποβληθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια Μεσσήνης και Καλαμάτας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Στόχος είναι να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα πρώτα κατασκευαστικά έργα μέσα στο καλοκαίρι».

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ «Αυτό που προκύπτει είναι πως οριστικοποιούνται πολλές από τις μελέτες και ολοκληρώνονται και οι προτάσεις (επί των μελετών) από τον ανάδοχο που αφορούν τεχνικά ζητήματα ούτως ώστε να φτάσουμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα μέσα στο επόμενο δίμηνο. Η περίοδος των μελετών έχει υπολογιστεί σε περίπου ένα έτος από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης (σ.σ. η σύμβαση υπογράφηκε στις 21 Απριλίου 2023) .

Το σχήμα «Άκτωρ Παραχωρήσεις – Intrakat» που έχει αναλάβει το έργο ολοκληρώνοντας τις μελέτες προχωρά παράλληλα και σε επιπλέον κινήσεις όπως η χωροθέτηση των εργοταξίων, η πρόσληψη προσωπικού τόσο επιστημονικού όσο και τεχνιτών και εργατών ενώ θα απαιτηθεί και η μίσθωση μηχανημάτων έργων τόσο για τις εκσκαφές σε πρώτη φάση αλλά και για την πλήρη εκκίνηση της κατασκευαστικής περιόδου.»

 

ΟΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ

Για τις απαλλοτριώσεις το ρεπορτάζ αναφέρει: Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι απαλλοτριώσεις στο έργο καθώς ανάλογα με το πότε θα παραδοθούν οι χώροι στον ανάδοχο θα σημάνει και την τυχόν χρονική καθυστέρηση στα έργα. Οι απαλλοτριώσεις στο Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη προχωρούν με τον νόμο 7α (αναγκαστική απαλλοτρίωση).

Για αυτό, μένει να δούμε πότε θα εκδικαστούν οι υποθέσεις (καθώς θα πρέπει να συνοπολογιστεί και το φαινόμενο των αναβολών) για να οριστούν οι προσωρινές τιμές, να κατατεθούν τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στη συνέχεια να βγει το ΦΕΚ. Με αυτό το ΦΕΚ το Δημόσιο μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία απόδοσης του χώρου στον ανάδοχο. Εκεί ουσιαστικά θα δρομολογηθεί και η έναρξη του, αρά και η ολοκλήρωση του έργου.

 

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ypodomes. com «Το κόστος του έργου όπως αυτό εγγράφεται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υποδομών είναι 311,23 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση σχεδόν 50 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα μέχρι την Μεθώνη. Τα πρώτα χιλιόμετρα αφορούν ανακατασκευή του υφιστάμενου άξονα ενώ τα περισσότερα χιλιόμετρα αφορούν στην δημιουργία νέου δρόμου.

Η κατασκευή – αναβάθμιση του άξονα μήκους περίπου 49 χιλιομέτρων, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου 4 χρόνια. Ο άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη είναι η φυσική συνέχεια του αυτοκινητόδρομου Μορέα. Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του ο οδηγός θα μπορεί να φτάνει σε 2 ώρες και 30 λεπτά στην περιοχή της Πύλου και σε περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά στην περιοχή της Μεθώνης.

Τα χαρακτηριστικά του νέου άξονα δεν θα είναι κλειστού αυτοκινητόδρομου (δηλαδή με ανισόπεδους κόμβους). Ο νέος δρόμος θα είναι ταχείας κυκλοφορίας, δηλαδή με πιο ήπια χαρακτηριστικά και δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο έχει συνολικό μήκος 48,7 χιλιομέτρων. Τα τρία τμήματα του έργου είναι: το τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος που έχει μήκος 16,4 χιλιόμετρα , το τμήμα  Ριζόμυλος – Πύλος έχει μήκος 25,7 χιλιόμετρα και το τμήμα Πύλος – Μεθώνη που έχει μήκος 7,9 χιλιόμετρα.»

Θ.Λ.