Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013 15:24

Ολοκλήρωση μελέτης πολεοδόμησης της Μπούκας στα μέσα του 2014

Γράφτηκε από την

Τον Απρίλιο του 2014 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα στάδια της πολεοδομικής μελέτης της Λογγάς, οπότε θα είναι δυνατή πλέον η έκδοση οικοδομικών αδειών προκειμένου να δοθεί η ώθηση για την πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ενώ στα μέσα του 2014 αναμένεται και η ολοκλήρωση της μελέτης πολεοδόμησης της Μπούκας.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα είπε χθες ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος η υπηρεσία ενέκρινε την πρώτη φάση της πολεοδομικής μελέτης, για την αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Λογγάς -"είναι κάτι το οποίο ταλανίζει τον τόπο και δεν μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες σε πάρα πολλές περιοχές", σημείωσε χαρακτηριστικά. Ηδη, λοιπόν, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μεσσήνης παρέλαβε το Α' στάδιο της πολεοδομικής μελέτης για την αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Λογγάς και δόθηκε εντολή για την σύνταξη του Β1 σταδίου, το οποίο θα αποτελεί και την τελική πρόταση για την τροποποίησή του. Στη συνέχεια -ενημέρωσε ο δήμαρχος- η τελική πρόταση θα τεθεί σε διαβούλευση και κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα ληφθεί η απόφαση για την έγκριση της πρότασης. Η τελική πρόταση θα αναρτηθεί, θα υποβληθούν τυχόν ενστάσεις για χρονικό διάστημα 15 ημερών, θα εκδικαστούν αυτές, θα ανασυνταχθεί η τελική πρόταση  (Β2 στάδιο) και θα υποβληθεί στο αρμόδιο πολεοδομικό τμήμα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

"Στόχος της ανωτέρω προσπάθειας είναι η εφαρμογή του υφιστάμενου εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Λογγάς, η οποία μέχρι τώρα ήταν ανέφικτη με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η έκδοση οικοδομικών αδειών σε ένα μέρος με αυξημένη τουριστική δραστηριότητα -και γενικά στόχος είναι η  πολεοδομική οργάνωση του δήμου μας σε περιοχές αναπτυσσόμενες", είπε ο Στ. Αναστασόπουλος. 

ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΜΠΟΥΚΑΣ

Ο δήμαρχος Μεσσήνης προανήγγειλε ότι αντίστοιχη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί και για την πολεοδόμηση της περιοχής Β' κατοικίας στη Μπούκα, όπου και για τη μελέτη αυτή ο ανάδοχος έχει παραδώσει το Α' στάδιο. "Η Τεχνική Υπηρεσία βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου της πρότασης και αναμένεται να δοθεί εντολή στον ανάδοχο εκπόνησης του επόμενου σταδίου, ακολουθώντας την προαναφερόμενη διαδικασία. Η ολοκλήρωση της μελέτης πολεοδόμησης της Μπούκας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της μελέτης, αναμένεται στα μέσα του 2014.

Επίσης -είπε ο Στ. Αναστασόπουλος- πρόσφατα εγκρίθηκαν από το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα τα ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης) των Δημοτικών Ενοτήτων Αίπειας και  Πεταλιδίου, για τα οποία εκδόθηκαν και τα σχετικά ΦΕΚ. "Με τα σχέδια αυτά επιτυγχάνεται η πολεοδομική οργάνωση των περιοχών αυτών, ενώ αποτελούν παράλληλα ένα αναπτυξιακό εργαλείο. Ο Δήμος Μεσσήνης θα αξιοποιήσει τα σχέδια αυτά στο καλύτερο δυνατό και θα προσπαθήσει άμεσα να προχωρήσει σε διαδικασίες οριοθέτησης οικισμών και ιδιαίτερα για το Καλαμάκι", είπε ο δήμαρχος Μεσσήνης. 

Τέλος, ενημέρωσε ότι πρόσφατα πληροφορήθηκε πως το Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει αναθερμάνει τη διαδικασία οριοθέτησης των οικισμών, αξιολογώντας τους φακέλους που είχαν κατατεθεί από τη τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ενώ συγκεκριμένα για την περιοχή του Δήμου Μεσσήνης προχωρούν οι φάκελοι οριοθέτησης των Τοπικών Κοινοτήτων Χράνων, Αρσινόης και Αρχαίας Μεσσήνης. 

 

Ν.Κ.