Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 08:04

"Τα έργα που χρειάζονται για να λειτουργήσει σωστά ο περιφερειακός της Καλαμάτας"

"Τα έργα που χρειάζονται για να λειτουργήσει σωστά ο περιφερειακός της Καλαμάτας"

Αν δεν κατασκευαστεί ο βόρειος περιμετρικός της πόλης που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του από το δήμο, δε θα μπορεί να λειτουργήσει ο κόμβος Λεΐκων στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο.

Δε θα μπορεί να λειτουργήσει ούτε ως έξοδος από τον περιφερειακό και τον αυτοκινητόδρομο, όπως έχει μελετηθεί. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τη μελέτη που υλοποιείται, τα αυτοκίνητα που μπαίνουν στην Καλαμάτα από τον αυτοκινητόδρομο στο συγκεκριμένο κόμβο, θα πρέπει να βγαίνουν στον περιμετρικό του δήμου και όχι στην οδό Λεΐκων, για να μπουν στην πόλη. Το έργο, όμως, έχει παρατηθεί και ο δήμος έχει ζητήσει την κατασκευή και την ολοκλήρωσή του από το "Μορέα".

Αυτό το κρίσιμο ζήτημα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει -έχουν δοθεί μόνο διαβεβαιώσεις- και αναμένεται να λυθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Το ίδιο διάστημα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θα γίνει και η αλλαγή - βελτίωση του κόμβου Λεΐκων, ώστε σ’ αυτόν να υπάρχει και η δυνατότητα εισόδου στον περιφερειακό και όσων θέλουν να κινηθούν ανατολικά προς τα Γιαννιτσάνικα και τη Βέργα -έχουν δοθεί υποσχέσεις- και οι οποίοι με την αρχική πρόβλεψη δεν μπορούν και πρέπει να μπουν μέσα στην πόλη.

Για το λόγο αυτό και όχι μόνο, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες και στον κόμβο Καρέλια, το υπουργείο Υποδομών ετοιμάζει συμπληρωματικές αποφάσεις.

Στον κόμβο Καρέλια δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το ζήτημα των 400 μέτρων της σύνδεσης του κόμβου με την οδό Αθηνών, που ήταν στο σχέδιο πόλης και έπρεπε να γίνει από το δήμο με την πράξη εφαρμογής. Εχει συμφωνηθεί, όμως, να το εκτελέσει ο "Μορέας" για να μην καθυστερήσει και δεν μπορεί να λειτουργήσει ο σημαντικός αυτός κόμβος. Με υπουργική απόφαση θα εγκριθεί η ανάληψη της κατασκευής των 400 μέτρων. Οι απαλλοτριώσεις των μέτρων αυτών που είχαν καθυστερήσει το έργο, έχουν προχωρήσει και αν δεν υπάρξει άλλη καθυστέρηση και οι εργασίες ξεκινήσουν στις αρχές Φεβρουαρίου μπορούν να τελειώσουν μέσα στον Ιούνιο και να παραδοθεί τότε στην κυκλοφορία ο κόμβος Καρέλια. Είναι σημαντικός γιατί με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει την κύρια είσοδο - έξοδο της Καλαμάτας στον αυτοκινητόδρομο και θα μειωθεί η κυκλοφορία στο πολύπαθο Ασπρόχωμα.

Στον κόμβο Λεΐκων για να αλλάξει η πρόβλεψη και να λειτουργήσει και ως είσοδος προς τη Λακωνικής θα χρειαστεί συμπληρωματική απαλλοτρίωση. Ολα αυτά τα ζητήματα έχουν προωθηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου στον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που θα υπογράψει τις συμπληρωματικές αποφάσεις.

Οσον αφορά το έργο του αυτοκινητόδρομου σε Αντικάλαμο και Ασπρόχωμα και του περιφερειακού, ο "Μορέας" προχωράει τις εργασίες σε διάφορα μέτωπα, με σκοπό να τις επιταχύνει όταν ληφθούν οι συμπληρωματικές υπουργικές αποφάσεις και το ζήτημα της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου που ζητεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου.

 

«Οι απαλλοτριώσεις είναι σε καλό δρόμο, έχει μπει το νερό στο αυλάκι», μας επεσήμανε στέλεχος του "Μορέα" και επιβεβαίωσε πως περιμένουν τις συμπληρωματικές αποφάσεις.