Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 08:25

Και νέα καθυστέρηση για τον περιφερειακό

Και νέα καθυστέρηση για τον περιφερειακό

Ούτε το 2014 δε θα τελειώσουν ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος Καλαμάτας και το τμήμα Λεύκτρο - Σπάρτη με τους ρυθμούς που υλοποιούνται οι εργασίες. Αιτία η αναστολή της χρηματοδότησης από τις τράπεζες και η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης που πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή.

Εγκριση, όμως, που έχει καθυστερήσει. Και όσο καθυστερεί τόσο και πιο πίσω πάει η ολοκλήρωση των έργων του "Μορέα" και είναι αβέβαιος ο χρόνος ολοκλήρωσής τους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει να δοθεί από τη Βουλή η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για την πρόσθετη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί, ιδιαίτερα από το 2017 και μετά. Και αυτό γιατί θεωρεί ότι και τη χρονιά αυτή η μείωση της κίνησης στον αυτοκινητόδρομο του "Μορέα" θα συνεχίζεται και θα εντείνεται, κόντρα στα σενάρια που έχουν υπολογιστεί για ίδια ή και βελτιωμένη κυκλοφορία.

Και με την πτώση της κυκλοφορίας θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση, επιδότηση και από το ελληνικό κράτος και από τις τράπεζες που δανειοδοτούν τον παραχωρησιούχο. Το Δημόσιο εκτιμά ότι το απαισιόδοξο αυτό σενάριο της Ε.Κ.Τ. δεν έχει βάση και πως το 2017 τα πράγματα στη χώρα θα έχουν βελτιωθεί. Ομως, είναι υποχρεωμένο να τροποποιήσει τη σύμβαση και να εγγυηθεί για την πρόσθετη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί, για να ξεκινήσουν και πάλι οι τράπεζες να χρηματοδοτούν το έργο. Οσο η Βουλή καθυστερεί, τόσο το έργο θα βρίσκεται στον αέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών το 2013 τα πράγματα στην κίνηση του αυτοκινητόδρομου ήταν λίγο καλύτερα σε σχέση με το 2012, για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια καθοδικής πορείας. Ωστόσο, τα νούμερα είναι πιο χαμηλά από αυτά που έχουν υπολογιστεί στη σύμβαση παραχώρησης.

 

Γ.Σ.