Πέμπτη, 29 Μαϊος 2014 08:27

Στον… αέρα περιφερειακός και Λεύκτρο - Σπάρτη

Γράφτηκε από την

Συνεχείς συσκέψεις γίνονται το τελευταίο διήμερο στο υπουργείο Υποδομών προκειμένου να βρεθεί λύση και να γίνει επανεκκίνηση των έργων κατασκευής του περιφερειακού της Καλαμάτας και του κλάδου Λεύκτρο - Σπάρτη.

Ομως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ανάψει ακόμα το πράσινο φως για τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης, ενώ ανησυχία για περαιτέρω καθυστέρηση προκαλούν και οι πληροφορίες που θέλουν να αλλάζει στον επικείμενο ανασχηματισμό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών. Εμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου τονίζουν πάντως ότι αν η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης υπογραφεί εντός του Ιουνίου, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την αποπεράτωση των έργων. Σε διαφορετική περίπτωση τα έργα θα μπουν σε περιπέτειες και κανένας δεν θα μπορεί να προσδιορίσει πότε θα ολοκληρωθούν. 

Υπενθυμίζουμε ότι η χρηματοδότηση των έργων έχει σταματήσει από πέρυσι το φθινόπωρο επειδή οι τράπεζες ζητούν τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης ώστε να εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο στην αποπληρωμή των δανείων των τραπεζών, σε περίπτωση που μειωθεί και άλλο η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο τα επόμενα χρόνια. Με την εγγύηση αυτή οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν ξανά το έργο.

Η τροποποίηση της σύμβασης πρέπει να εγκριθεί αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη συνέχεια από το Ελεγκτικό Συνέδριο και φυσικά από τη Βουλή των Ελλήνων.