Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014 15:30

Ζητούν την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο

Ζητούν την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο


Την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο ζητεί με επιστολή της η ομάδα Facebook "Θέλουμε το σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο".

Η ομάδα αυτή δραστηριοποιείται εδώ και τρία χρόνια και συγκεντρώνει περί τα 2.000 μέλη και οι διαχειριστές της δεν έχουν καμία επαγγελματική σχέση με το σιδηρόδρομο.
Επισημαίνει ότι «η αρχή μπορεί να γίνει άμεσα με την επαναλειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου στη Μεσσηνία, μια αδίκως κατηργημένη υπηρεσία με μεγάλη διεισδυτικότητα στο επιβατικό κοινό και με οικονομική βιωσιμότητα, η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας». Διευκρινίζει πως «υπάρχει δυνατότητα να επαναλειτουργήσουν άμεσα, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, τα δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Καλαμάτα - ΤΕΙ - Μεσσήνη, καθώς η γραμμή έχει υποστεί ριζική ανακατασκευή προσφάτως και βρίσκεται σε κατάσταση κυκλοφορίας, αφού συχνά γίνονται εκδρομικά - τουριστικά δρομολόγια. Υπάρχουν έτοιμες κατασκευασμένες στάσεις κατά μήκος της διαδρομής και δύνανται να προστεθούν κι άλλες».
Η ομάδα εκτιμά ότι «σε επόμενη φάση και με μικρής έκτασης εργασίες που αφορούν κυρίως την αποκατάσταση των λεηλατημένων αυτόματων ηχοφωτεινών συστημάτων των ισόπεδων διαβάσεων, ο προαστιακός σιδηρόδρομος πρέπει να επεκτείνει τα δρομολόγιά του ως το Διαβολίτσι και κατόπιν ως την Κυπαρισσία. Σε αυτή τη φάση πιθανόν να έχει ιδιαίτερη σημασία η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στο εγχείρημα, καθώς θα εξυπηρετεί κατά το βέλτιστο τρόπο τους κατοίκους των αντίστοιχων δήμων στις καθημερινές μετακινήσεις
τους προς και από την Καλαμάτα, καθώς και τους μαθητές».
Επίσης, η ομάδα Facebook "Θέλουμε το σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο" παρατηρεί ότι «είναι απαραίτητη η επαναλειτουργία της γραμμής Ναύπλιο - Αργος - Κόρινθος σαν προαστιακός της Αργολίδας, ο οποίος με ανταπόκριση στο νέο σταθμό της Κορίνθου με τον προαστιακό Αθηνών θα φέρει το Ναύπλιο σε χρονοαπόσταση 2 ωρών
από την πρωτεύουσα, ώστε με ένα πυκνό πλέγμα δρομολογίων να προσελκύσει μεγάλο μέρος των μετακινήσεων πολιτών και κυρίως τουριστών».
Η επιστολή της ομάδας αποστέλλεται στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στον υπουργό Υποδομών, το γ.γ. Μεταφορών, τους προέδρους του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τους βουλευτές και τους δημάρχους της Μεσσηνίας, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας.