Τρίτη, 06 Ιανουαρίου 2015 16:26

Τρέχουν και δεν φτάνουν στο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού

Τρέχουν και δεν φτάνουν στο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού

Τη δημοπράτηση της ολοκλήρωσης του πολύπαθου δρόμου Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, μήκους 11.850 μέτρων, το συντομότερο δυνατό επιδιώκει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Πράγμα που είναι αδύνατο, καθώς το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 κι ενώ ακόμα δεν έχει δημοπρατηθεί.

 

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας αναβλήθηκε η έγκριση της δημοπράτησής του, αφού τα μέλη της επιτροπής δεν είχαν ενημερωθεί έγκαιρα και πήραν τα τεύχη δημοπράτησης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Το έργο της ολοκλήρωσης του δρόμου που ετοιμάζεται, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας είναι προϋπολογισμού 10.335.000 ευρώ κι έχει προθεσμία εκτέλεσης 180 ημέρες, δηλαδή μόλις 6 μήνες!! Προβλέπει διάνοιξη και κατασκευή του δρόμου σε μήκος 1.300 μέτρων, τα 1.100 βρίσκονται στην αρχή του, κοντά στους Γαργαλιάνους και στο υπόλοιπο κυρίως κατασκευή της τελικής στάθμης των ασφαλτικών και της οδοστρωσίας, καθώς και των πλευρικών διαμορφώσεων (τάφροι, πρανή). Ακόμα, πρέπει να κατασκευαστούν 4 ισόπεδοι κόμβοι (Γαργαλιάνων, Βρωμονερίου, Τραγάνας και Χώρας - Ρωμανού), να αποκατασταθούν αγροτικοί δρόμοι που θίγονται και προσβάσεις σε παρακείμενες ιδιοκτησίες και να ολοκληρωθεί η κατασκευή δύο γεφυρών στην αρχή και κοντά στο τέλος (ποταμός Σέλας).

Να υπενθυμίσουμε ότι για το έργο του δρόμου Γαργαλιάνοι - Ρωμανού που ξεκίνησε από το Γ’ ΚΠΣ με προϋπολογισμό 17,8 εκ. ευρώ, αλλά η εργολαβία του διακόπηκε το 2011 από την Περιφέρεια κατά τη διάρκεια του ΕΣΠΑ, μετά από μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίησή του, ο ανάδοχος αυτής της εργολαβίας διεκδικεί δικαστικά ως αποζημίωση 44 εκ. ευρώ.

 

Γ.Σ.