Σάββατο, 30 Μαϊος 2015 14:22

Ηπια ανάπτυξη από Ελαία έως Καλό Νερό χωρίς οικιστική ζώνη, ξεκαθάρισε ο Τσιρώνης

Αλλη ανάπτυξη από αυτή που προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο θέλει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτό ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, κατά τη συνάντησή του με την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη.

 «Δικαίως γύρισε πίσω το ΣτΕ, το Προεδρικό Διάταγμα», παρατήρησε ο υπουργός και σημείωσε: «Το πρόβλημα εντοπίζεται σε μια περιοχή 10 χιλιομέτρων, από την Ελαία έως το Καλό Νερό. Δεν μπορούν μέσα στη ζώνη προστασίας να βάλουν ζώνη οικιστικής ανάπτυξης. Να αναπτυχθούν οι υπάρχοντες οικισμοί και κει να γίνει η ήπια τουριστική ανάπτυξη».

Στη συνάντηση με την κ. Αλειφέρη κυριάρχησαν τα θέματα της διαχείρισης των σκουπιδιών, όπου καταδείχθηκε η διαφορετική προσέγγιση του υπουργείου από την Περιφέρεια και των αποβλήτων ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι η δραστική απομείωση των σκουπιδιών και όχι να πληρώνουν οι πολίτες της Πελοποννήσου για 27 χρόνια για 150.000 τόνους το χρόνο, που δε θα παράγουν κιόλας. Εθεσε, ακόμα, τα ζητήματα της χωροθέτησης σε Καλλιρρόη και Παλαιόχουνη, ζήτησε «να καταλήξουμε στο τι ποσότητες σκουπιδιών παράγει η Περιφέρεια Πελοποννήσου» και παρατήρησε πως «πρέπει να καταθέσουν και να συμφωνήσουν οι δήμοι σε ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης και μεις δε θα πούμε όχι».

Επιχειρώντας να στηρίξει τη θέση της Περιφερειακής Αρχής, χωρίς να έρθει και σε αντιδικία με τον υπουργό, η κ. Αλειφέρη ζήτησε να λυθεί γρήγορα, «δε θα πρέπει να πάμε σε ατέρμονες συζητήσεις, αλλά δε γρήγορες και άμεσες λύσεις».

Η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην προστασία και ανάπτυξη του Κυπαρισσιακού Κόλπου και τάχθηκε υπέρ της ήπιας ανάπτυξης της περιοχής. Αναφέρθηκε στη διαχείριση προϊόντων και υποπροϊόντων ελαιοκάρπου και μίλησε για κατακερματισμό θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, για ανακολουθίες πίσω από τις οποίες υπάρχουν σκοπιμότητες. Είπε ότι «οι πολίτες έχουν δίκιο στις αντιδράσεις τους, γιατί νιώθουν ότι δεν προστατεύονται» και προειδοποίησε τον υπουργό πως «θα έχετε αντιδράσεις», σε ενδεχόμενο άλλου τρόπου διαχείρισης των σκουπιδιών. Τέλος, η κ. Αλειφέρη παρέδωσε στον υπουργό υπόμνημα με προβλήματα - αιτήματα της Μεσσηνίας.

Γ.Σ.