Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015 07:54

Το 2017 θα ολοκληρωθεί το Σουληνάρι - Κορυφάσιο

Γράφτηκε από τον

Για το 2017 πάει η ολοκλήρωση της βελτίωσης του δρόμου Σουληνάρι - Κορυφάσιο, που υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το έργο δημοπρατήθηκε το 2013, ξεκίνησε το 2014 και συνεχίζεται με ρυθμό χελώνας, καθώς έχει προβλήματα με απαλλοτριώσεις, με αρχαιολογικά ευρήματα, με αντιδράσεις ιδιοκτητών γης στις επιτάξεις, ενώ πρέπει να προηγηθεί και μια εργολαβία για τη μετατόπιση του δικτύου ύδρευσης, που βρίσκεται στο δρόμο.

Μεθαύριο Πέμπτη στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας, της ΕΥΔΕ Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών θα βρίσκονται στην Πύλο και θα ενημερώσουν το δήμαρχο και τα στελέχη του δήμου, που ζήτησαν ενημέρωση, για την πορεία εκτέλεσης και την προοπτική συνέχισης και ολοκλήρωσης του έργου.

Τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα παραδέχθηκε στην "Ε" ο Ανδρέας Πολάκις, προϊστάμενος της υπηρεσίας, που μίλησε για προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων, ενώ επεσήμανε ότι στόχος τους είναι το πρώτο κομμάτι, το Σουληνάρι - Κρεμμύδια να ασφαλτοστρωθεί πριν τον ερχόμενο χειμώνα, «πριν χαλάσει η οδοστρωσία, το 3Α που έχει πέσει».

«Λύνουμε αρκετά προβλήματα, αναθεωρούμε τη σύμβαση και τελειώνουμε με την Αρχαιολογία», μας είπε και διευκρίνισε: «Είχαμε μεγάλη καθυστέρηση, καθώς βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα, άλλα σημαντικά και άλλα όχι. Είχε ελλείψεις και η μελέτη». Εξήγησε ότι «πρέπει να προηγηθεί η εργολαβία για τη μετατόπιση του δικτύου ύδρευσης», για να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο.

Για τα σοβαρά προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις, ο κ. Πολάκις δεσμεύτηκε πως οι ιδιοκτήτες δεν θα αδικηθούν, θα αποζημιωθούν για ό,τι δικαιούνται και σημείωσε: «Εκδικάστηκαν στο δικαστήριο και περιμένουμε την απόφαση για τον ορισμό τιμής μονάδας. Εχουμε ζητήσει να επισπευστούν οι διαδικασίες. Είχαμε αντίδραση και με τις επιτάξεις. Η υπηρεσία έκανε ό,τι μπορούσε. Οι ιδιοκτήτες έχασαν την ευκαιρία να προεισπράξουν χρήματα για τα επικείμενα, δέντρα, μάντρες, περιφράξεις. Τα ίδια λεφτά θα πάρουν. Αν δέχονταν τις επιτάξεις, θα εξυπηρετούνταν και αυτοί και θα βοηθούσαν και το έργο. Οι τιμές που φαίνεται να αποδέχεται το δικαστήριο είναι πολύ καλές, καλύτερες από αυτές που είχαν προταθεί. Θα διορθώσουμε και τα λάθη που έχουν γίνει με την αποτύπωση στις υπό απαλλοτρίωση ιδιοκτησίες. Κανείς ιδιοκτήτης δεν πρόκειται να θιγεί. Θα αποζημιωθεί για ό,τι δικαιούται».

Το έργο βελτίωσης του δρόμου Σουληνάρι - Κορυφάσιο, προϋπολογισμού 13,8 εκ. ευρώ, υλοποιείται με χρήματα από το ΕΣΠΑ. Το έργο εκτελεί η κοινοπραξία των εταιρειών "ΝΑΟΥΜ Σ.Θ. ΑΤΕ - ΤΕΔΡΑ ΑΤΕ" με έκπτωση 34,33%, με ποσό δηλαδή 9.036.077,87 ευρώ. Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει η ΕΥΔΕ Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών (πρώην Διεύθυνση Οδικών Εργων - Δ1), καθώς το έργο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου "Ενίσχυση της προσπελασιμότητας". Η προθεσμία για την υλοποίησή του είναι 27 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης (Νοέμβριο του 2013), δηλαδή έως το Φεβρουάριο του 2016.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο δρόμος είναι μήκους 13,8 χλμ., δίιχνος, πλάτους 11 μέτρων. Θα γίνουν εργασίες βελτίωσης της υφιστάμενης οδού και εργασίες πλήρους κατασκευής στα τμήματα με νέα χάραξη (παρακάμψεις Κρεμμυδίων και Κορυφασίου) και ακόμα: Αποκατάσταση παράπλευρου και εγκάρσιου δικτύου, μήκους 3,1 χλμ. περιλαμβανομένων και των παρεμβάσεων βελτίωσης τμήματος μήκους 1 χλμ. της εθνικής οδού Κυπαρισσία - Πύλος - Μεθώνη. Κατασκευή 6 ισόπεδων κόμβων και μιας ισόπεδης κυκλικής πλατείας. Κατασκευή έργων αποχέτευσης - αποστράγγισης κι εργασίες σήμανσης και ασφάλειας.