Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 21:23

“Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα 2015” από 24 Οκτωβρίου μέχρι 1η Νοεμβρίου

Γράφτηκε από την
“Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα 2015” από 24 Οκτωβρίου μέχρι 1η Νοεμβρίου

Λίγες ημέρες απομένουν από την έναρξη της έκθεσης «Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα 2015» στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας. 

Συγκεκριμένα η έκθεση θα διαρκέσει από 24 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου. Είκοσι πέντε έργα και μακέτες, αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές μελέτες, διπλωματικές, μεταπτυχιακές και ερευνητικές εργασίες που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, έχουν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της έκθεσης, με σκοπό να παρουσιαστούν στο πλατύ κοινό.

Στο πλαίσιό της θα φιλοξενηθούν επίσης δράσεις αστικού πολιτισμού, διαλέξεις πανεπιστημιακών και ερευνητών, fora συζητήσεων, αλλά και παράλληλες δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά και δρώμενα σε δημόσιους χώρους. όπου θα παρουσιαστούν αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές και εικαστικές προτάσεις, οι οποίες αφορούν την πόλη της Καλαμάτας και την ευρύτερη περιοχή, προσκαλώντας κατοίκους και φορείς να φανταστούν το αστικό τους τοπίο.

Αλλωστε, κεντρικό μότο της έκθεσης είναι μια ρήση του Πλάτωνα: «Η πόλη είναι αυτό που είναι, γιατί οι πολίτες είναι αυτό που είναι».

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της Kalamata:21, ενώ ως υποστηρικτές έχουν προσκληθεί: το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου, το ΤΕΕ Πελοποννήσου, ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας,  η ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, το Re:Think Project, ο ΕΛΓΟ "Δήμητρα" και άλλοι φορείς. 

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μεταξύ άλλων, πρόκειται να πραγματοποιηθούν: Διάλεξη του  Καλαματιανού αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Πουλόπουλου. Παρουσίαση του βραβευμένου UrbanDig Project με την παρουσία των εμπνευστών του, Γιώργου Σαχίνη και Ειρήνης Αλεξίου. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το παιδί και τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο. Στρογγυλό τραπέζι "Προς μια Βιώσιμη Πόλη", με τη συμμετοχή της Μαργαρίτας Καραβασίλη, αρχιτέκτονα dplg Ανωτάτης Εθνικής Σχολής Καλών Τεχνών Παρισίων, του Θάνου Βλαστού, καθηγητή Πολεοδομίας και συγκοινωνιακού σχεδιασμού ΕΜΠ, του Γιάννη Σπιλάνη αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Αναστάσιου Κότσιρα, επίκουρου καθηγητή ΤΕΙ Καλαμάτας - με την παράλληλη συμμετοχή σχημάτων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων από όλη την Μεσσηνία. 

Την ερχόμενη Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα της έκθεσης και των παράλληλων δράσεων.  

ΣΤΟΧΟΙ

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχοι της έκθεσης αυτής για την Καλαμάτα είναι: Να αναδειχθούν νέες ταυτότητες και δυνατότητες της πόλης με άξονες τη βιώσιμη πόλη, την αειφόρο ανάπτυξη και το μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα. Να τεθούν οι βάσεις  ενός δημιουργικού διαλόγου μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας πάνω στην ανάλυση και αποκατάσταση των εννοιών  "βιώσιμη και αειφόρος πόλη". Να αναδειχθεί ο δημόσιος χώρος ως εν δυνάμει πλατφόρμα της κοινωνικοπολιτικής ζωής στην πόλη. Να συνεργαστούν οι ενεργές ομάδες της πόλης ως προς τους στόχους της έκθεσης, πραγματοποιώντας κοινές δράσεις. Να ενεργοποιηθεί το φαντασιακό των πολιτών, ώστε να οραματιστούν την πόλη που επιθυμούν και να συνδιαμορφώσουν τον χώρο που ζουν.

 

 


NEWSLETTER