Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015 17:21

"Λάθος η κατάτμηση του έργου Πάτρα - Πύργος" σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη

Γράφτηκε από την
"Λάθος η κατάτμηση του έργου Πάτρα - Πύργος" σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη

Επίθεση στη κυβέρνηση για το τρόπο δημοπράτησης του Πάτρα - Πύργος εξαπέλυσε ο Γιάννης Μανιάτης, υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές. 

Στη δήλωση του ο κ. Μανιάτης κάνει λόγο για κατάτμηση του έργου που θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους.

Αναλυτικά η δήλωση: 

«H δημοπράτηση του δρόμου Πάτρα - Πύργος πραγματοποιήθηκε αφού εξασφαλίστηκαν οι σχετικές πιστώσεις, σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβε στη Βουλή η προηγούμενη κυβέρνηση και με βάση τις προβλέψεις του Νόμου 4219/2013, άρθρο 5, για το φυσικό αντικείμενο του έργου, τις μελέτες, τις απαλλοτριώσεις κ.λπ.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με απόφαση του κ. Σταθάκη στις 26.3.2015 ακύρωσε τη διενέργεια του διαγωνισμού για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργος, ο οποίος είχε καταληκτική ημερομηνία προσφορών την 31.3.2015.

H μέθοδος με την οποία σχεδιάζεται να δημοπρατηθεί το έργο Πάτρα - Πύργος λέγεται, αν δεν το θυμάται ο κ. Σπίρτζης, "κατάτμηση". Μια πρακτική για την οποία κατηγορήθηκε η χώρα για πάνω από μια δεκαετία ('90) από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε για την αποφυγή της οδήγησε μετ' επαίνων στην εγκατάλειψή της, τα δε αποτελέσματα από τη δημοπράτηση μεγάλων τμημάτων έργων οδοποιίας σε ενιαίο μήκος, ήταν εξόχως θετικά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την οικονομικότητα της κατασκευής και το χρόνο ολοκλήρωσής τους.

Η αιτιολόγηση από την πλευρά του υπουργού, "επιλέχθηκε ότι η υλοποίηση του έργου θα πρέπει να γίνει με δημοπράτηση επιμέρους εργολαβιών στις οποίες πλέον των εταιρειών 7ης τάξης θα μπορούν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και εργοληπτικές εταιρείες 6ης τάξης ή κοινοπραξίες των εταιρειών αυτών, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά ο ανταγωνισμός, να εξασφαλιστούν ταυτόχρονα πολλά μέτωπα εργασίας, να αυξηθεί η κινητοποίηση εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού και να μειωθεί το κόστος και ο χρόνος κατασκευής του έργου", είναι τουλάχιστον αφελής. Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή η επιχειρηματολογία, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι όλες οι 7η τάξεως κατασκευαστικές εταιρείες διαθέτουν τουλάχιστον δύο σχήματα η καθεμιά, 6ης και μικρότερης τάξης, γεγονός που καθιστά τη "βελτίωση του ανταγωνισμού" αποκύημα της φαντασίας του κ. Σπίρτζη και μόνο.

Με το πρόσχημα της δήθεν υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οδηγεί το έργο σε αυξημένο κόστος, μεγαλύτερη διάρκεια κατασκευής και επιβεβαιώνει την αδυναμία της κυβέρνησης να σχεδιάσει τα μεγάλα έργα με γνώμονα τη γρήγορη, ποιοτική και οικονομική εκτέλεσή τους.

 

Υπενθυμίζουμε στον κ. υπουργό ότι το ενδιαφέρον του για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς να θιγεί το έργο, μπορούσε να υλοποιηθεί πολύ απλά μέσα από τη διακήρυξη, η οποία σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, μπορεί να επιβάλλει υποχρεωτικές υπεργολαβίες μικρότερων επιχειρήσεων, χωρίς να γίνει κατάτμηση του ενιαίου έργου».


NEWSLETTER