Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 17:30

Συμπληρωματική σύμβαση για την προστασία της ακτής στη Μικρή Μαντίνεια

Γράφτηκε από την
Συμπληρωματική σύμβαση για την προστασία της ακτής στη Μικρή Μαντίνεια

Συμπληρωματική σύμβαση ύψους 36.700 ευρώ, για το έργο της προστασίας της ακτής Μικρής Μαντίνειας (β’ φάση), προϋπολογισμού 120.000 ευρώ, με ανάδοχο την ΚΑΣΤΑΤ, ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η συνολική αύξηση της δαπάνης του έργου είναι στο 49,33% της αρχικής σύμβασης (74.399,99 ευρώ), ποσοστό μικρότερο του ορίου 50%, που θέτει ο νόμος.

Στην εισήγηση που εγκρίθηκε, αναφέρεται ότι: «Μετά την υπογραφή της σύμβασης του έργου προέκυψε λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων η ανάγκη εκτέλεσης επιπλέον εργασιών. Οι εργασίες αυτές και ο λόγος (απρόβλεπτες περιστάσεις) που επιβάλλει την εκτέλεσή τους είναι ο εξής:

Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου έγιναν δύο σφοδρές θαλασσοταραχές και η περιοχή του έργου παρουσίασε σοβαρές υποσκαφές και μάλιστα σε θέσεις που υπάρχουν κτήρια (Τουριστικό) και κατά μήκος του παραλιακού δρόμου Μ. Μαντίνεια - Κιτριές, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλος κίνδυνος να δημιουργηθούν σοβαρές ζημιές στον φέροντα οργανισμό των κτηρίων, καθώς και στο σώμα του δρόμου.

Τούτο έχει ως συνέπεια αφενός μεν να απαιτείται να γίνει προσαύξηση της ποσότητας του υλικού της τεχνητής προσάμμωσης και αφετέρου να αναβαθμιστεί η κοκκομετρική διαβάθμιση του υλικού προσάμμωσης από 3 χιλ. που προβλέπει η μελέτη και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΤΕΠ 09-04-03-00, σε υλικό μέσης διάστασης μικρότερης των 10 εκ.

Οι εργασίες αυτές δεν μπορούσαν να προβλεφθούν σε μια μελέτη που συντάχθηκε το 2008, λόγω των εν τω μεταξύ μεταβολών που υπέστησαν οι ακτές από το θαλάσσιο κυματισμό και δεν μπορούν από τη φύση τους να διαχωριστούν τεχνικά και οικονομικά από το κυρίως ήδη εκτελούμενα έργο, και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να εκτελεστούν από την παρούσα εργολαβία. Το έργο είναι επείγον και πρέπει να εκτελεστεί το ταχύτερο για λόγους ασφαλείας των παρακείμενων κτισμάτων και της υπάρχουσας οδού».


NEWSLETTER