Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 15:31

Το KALAMATA:21 στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας

Το KALAMATA:21 στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας

Το Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21 συμμετείχε σε επίσκεψη εργασίας στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας, το διάστημα από 8 έως 10 Ιουνίου.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης «Culture for Cities and Regions/ Πολιτισμός για τις πόλεις και τις περιφέρειες». Το θέμα ήταν ο τρόπος σύνδεσης και εναρμονισμένης συνύπαρξης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις δημιουργικές βιομηχανίες. Συνολικά 20 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την «Παλιά πόλη του Regensburg» η οποία το 2006 περιλήφθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το Ρέγκενσμπουργκ αποτελεί πόλη πρότυπο για το Σχέδιο Διαχείρισης της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το οποίο δημιουργήθηκε από τους πολίτες με συμμετοχικές διαδικασίες και προβλέπει με λεπτομέρεια τον τρόπο διαχείρισης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μεγάλης κλίμακας. 

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην πόλη προκειμένου να αναπτυχθεί ο τουριστικός τομέας. Το τουριστικό στρατηγικό σχέδιο της πόλης προβλέπει την ανάπτυξη και προβολή της, τον τρόπο συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματιών του κλάδου, αλλά και την εφαρμογή πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον. Το κέντρο επισκεπτών παρουσιάζει συγκεντρωμένα όλα τα μνημεία και μουσεία της πόλης, παρέχει ιστορικά στοιχεία και χρήσιμες πληροφορίες για το κάθε μνημείο και διαθέτει διαδραστικούς πίνακες, βίντεο, παιχνίδια γνώσεων και πληροφορίες σχετικά με όλα τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

Ενα άλλο χαρακτηριστικό της βαυαρικής πόλης που την καθιστά πόλη πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το γεγονός ότι έχει καταφέρει να αναδείξει και να διατηρήσει άρτια την πολιτιστική της κληρονομιά ενώ παράλληλα επιδιώκει να προσελκύσει πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες. Εχει δημιουργήσει έναν κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην καρδιά της παλιάς πόλης που έχει ως στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών, καινοτόμων ιδεών και δράσεων συνδυάζοντας το παλιό με το νέο, το καινοτόμο με το παραδοσιακό και αξιοποιώντας την πολιτιστική κληρονομιά ζώντας και δημιουργώντας μέσα σε αυτήν.

Να σημειωθεί ότι ως μέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος, το KALAMATA:21 έχει ήδη αιτηθεί να συμμετέχει στις 10 πόλεις που θα λάβουν εξατομικευμένη καθοδήγηση. Στις επισκέψεις καθοδήγησης Ευρωπαίοι ειδικοί θα δώσουν συμβουλές και θα μοιραστούν καλές πρακτικές ευρωπαϊκών πόλεων σχετικές με τις ανάγκες της πόλης.