Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 17:50

Επιβολή τελών στα δημοτικά κοιμητήρια Πύλου - Νέστορος

Επιβολή τελών στα δημοτικά κοιμητήρια Πύλου - Νέστορος

Τρεις ημέρες πριν το κλείσιμο του έτους 2016, στις 29/12/2016 συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος το θέμα της επιβολής τελών στους δημότες για τη συντήρηση και λειτουργία των κοιμητηρίων του δήμου μας.

Το ζήτημα έρχεται υστέρα από την υπ’ αριθ. 214/22-12-2016 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πύλου - Νέστορος με θέμα «Επιβολή τελών και δικαιωμάτων κοιμητηρίων του Δήμου Πύλου - Νέστορος», με εισηγητή τον κ. Παναγιώτη Πετρόπουλο, χωρίς καμιά διαβούλευση με τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια ούτε βέβαια με την τοπική κοινωνία.

Χωρίς να συνταχθούν οικονομοτεχνικές μελέτες με αναφορά σε κάθε δημοτική και τοπική κοινότητα ώστε να προκύψει το κόστος διαχείρισης των κοιμητηρίων, στη βάση πάντα της αρχής της ανταποδοτικότητας, η Οικονομική Επιτροπή κατά πλειοψηφία, με πρόχειρα, αυθαίρετα, διογκωμένα και αμφισβητήσιμα οικονομικά στοιχεία αποφάσισε και εισηγείται στο Συμβούλιο του Δήμου Πύλου - Νέστορος την επιβολή τελών στα δημοτικά κοιμητήρια από 1/1/2017. 

Η οριζόντια επιβολή τελών στα κοιμητήρια του δήμου μας αδιακρίτως, αγνοώντας το πληθυσμιακό μέγεθος και τις ιδιαιτερότητες της κάθε δημοτικής οντότητας είναι εκτός των άλλων και κοινωνικά άδικες γιατί δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας. Καμία κοινωνική ευαισθησία δεν επιδεικνύεται σε απόρους, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες, αφού δεν προβλέπεται κάποια εξαίρεση ή έκπτωση από τα τέλη.

Πριν από 15 μήνες, τον Οκτώβριο του 2015, πάλι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πύλου - Νέστορος με την υπ' αριθμ. 189/27.10.2015 απόφασή της επιχείρησε να επιβάλει τέλη στα δημοτικά κοιμητήρια. Η πάνδημη κινητοποίηση των Χωραϊτών με τη συλλογή εκατοντάδων υπογραφών που κατατέθηκαν στο δήμο καθώς και η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χώρας που εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την απόφαση 189/27.10.2015 της Οικονομικής Επιτροπής, υποχρέωσε το Δήμο Πύλου - Νέστορος να αναδιπλωθεί και να πάρει πίσω την απαράδεκτη και εξωπραγματική απόφαση.  

Ο δήμαρχος κ. Δημήτριος Καφαντάρης με επιστολή του στις 20/11/2015 προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας, δεσμεύτηκε ότι το συγκεκριμένο δεν προτίθεται να εισαχθεί ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς πρώτα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του καινούργιου κανονισμού λειτουργίας των κοιμητηρίων.

Ο κανονισμός λειτουργίας θα σταλεί στις δημοτικές κοινότητες και στα τοπικά συμβούλια, ώστε να  πραγματοποιηθεί η σχετική διαβούλευση και η εισήγηση, όπως επίσης και των τελών τους, εφόσον το επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες των δημοτών μας και με γνώμονα πάντα την ανταποδοτικότητα υπηρεσιών, που ορίζει ο "Καλλικράτης". 

Γιατί δεν τηρήθηκαν οι αυτονόητες δεσμεύσεις του κ. δημάρχου για διαβούλευση του κανονισμού λειτουργίας των κοιμητηρίων που πράγματι ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και για τα τέλη όπως είχε δεσμευτεί στην επιστολή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χώρας; Βελτιώθηκαν θεαματικά οι οικονομικές δυνατότητες των δημοτών μας σε περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης; Είναι αιφνιδιασμός των δημοτών ή πρόδηλη αδυναμία του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος η συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος με συνοπτικές διαδικασίες 3 ημέρες πριν το κλείσιμο του έτους 2016; Ή μήπως αποτελεί ρεβάνς του Δημοτικού Συμβουλίου έναντι των δημοτικών, τοπικών συμβουλίων και των δημοτών που τον  Οκτώβριο του 2015 ακύρωσαν αντίστοιχη φορομπηχτική πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής;

Οποια και αν είναι η δικαιολογία, καθοριστική θα είναι η στάση και η απόφαση όλων των δημοτικών συμβούλων που θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των δημοτών τους. Ιδωμεν!!! 

 

Χρήστος Π. Σβάρνας 

Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Χώρας