Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2011 21:17

Κατασχέσεις 700.000 ευρώ σε βάρος του Δήμου Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
 Κατασχέσεις 700.000 ευρώ σε βάρος του Δήμου Μεσσήνης

Σε κατασχέσεις ύψους 700.000 ευρώ σε βάρος του Δήμου Μεσσήνης έχουν προβεί εργολάβοι από την αρχή του χρόνου μέχρι τώρα λόγω οφειλών σε έργα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα «Θησέας» και άλλα εθνικά προγράμματα.
Αυτό αποκάλυψε ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, με την επισήμανση ότι αυτή την επιπλέον αφαίμαξη -μετά τη μείωση ή και την περικοπή ακόμα και θεσμοθετημένων πόρων- είναι κάτι που «δεν αντέχει άλλο ο δήμος».
Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δήμαρχος, συμμερίζεται τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργολάβοι, αδυνατεί όμως να κατανοήσει -όπως είπε- τη στάση που τηρούν απέναντι το δήμο, όταν επί της ουσίας για την οφειλή απέναντί τους ευθύνεται το ελληνικό Δημόσιο:
«Ας έλθουν σε μια συνεννόηση με το δήμο για να δούμε πώς μπορεί να διευθετήσουμε το θέμα για να καλυφθεί, έστω ένα μέρος των πιστώσεων που έχουν λαμβάνειν» πρότεινε ο Στ. Αναστασόπουλος.
Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι οι οφειλές αφορούν δημοπρατημένα έργα -από τα προγράμματα «Θησέας» και ΕΤΕΡΠΣ- τα οποία, είτε έχουν κατασκευαστεί κατά ένα μέρος τους, είτε έχουν ολοκληρωθεί, αλλά εκκρεμούν οι εκταμιεύσεις από την πλευρά των υπουργείων προς τους δήμους.
Παράλληλα, ο Στ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι είναι απίστευτη η καθυστέρηση που έχει υπάρξει στην καταβολή των κεντρικών αυτοτελών πόρων (ΚΑΠ), από την Πολιτεία προς τους ΟΤΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η τακτική επιχορήγηση του Οκτωβρίου ήρθε μόλις στις 2 Νοεμβρίου.
Επιπλέον ζήτημα -που φαίνεται να αφορά ειδικά το Δήμο Μεσσήνης- έχει προκύψει και με την κάλυψη της μισθοδοσίας των συνολικά 19 καθαριστριών των σχολικών μονάδων του δήμου.
Για κάποιο λόγο, συνέχισε ο δήμαρχος, ο Δήμος Μεσσήνης λαμβάνει την μισή από την απαιτούμενη χρηματοδότηση: «Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς το υπουργείο Παιδείας για την καταβολή όλου του κόστους της μισθοδοσίας των καθαριστριών, δυστυχώς δεν έχουμε λάβει καμία απολύτως απάντηση» δήλωσε ο Στ. Αναστασόπουλος.


NEWSLETTER