Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017 09:57

Συζήτηση για τουριστικό τρενάκι στη Ναυαρίνου 

Συζήτηση για τουριστικό τρενάκι στη Ναυαρίνου 

 

Το θέμα της λειτουργίας τουριστικού τρένου στη Ναυαρίνου επανέρχεται σήμερα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Το θέμα στις συνεδριάσεις των δύο συλλογικών οργάνων του δήμου αφορά την ανάκληση της απόφασης 333 του Δ.Σ. στις 21 Ιουλίου 2016 και την έγκριση βατότητας για την κυκλοφορία του τουριστικού τρένου.

Με την περσινή του απόφαση το Δ.Σ. Καλαμάτας είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία ("λευκό" οι παρατάξεις Μάκαρη και Μπρεδήμα και "κατά" η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Αντωνόπουλος και ο Δημητρούλιας) την κυκλοφορία τουριστικού τρένου στη Ναυαρίνου, αγνοώντας τα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα που θα προκαλέσει το καλοκαίρι, τις ώρες αιχμής και όχι μόνο. 

Πρόκειται για αίτηση των Ελευθερίου - Δημητρίου Βεκρή και Σταυρούλας Μπουρελιά, που ζητούν την έγκριση για το τουριστικό τρένο.

Η εισήγηση του Τμήματος Συγκοινωνιών και Κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών είναι θετική. Αναφέρει ότι «η διαδρομή που ζητείται, διαθέτει τη βατότητα που απαιτείται για την κυκλοφορία του τρένου. Η υπηρεσία μας είναι σύμφωνη με την πρόταση που γίνεται στην παραπάνω αίτηση, για την αφετηρία και την ειδική διαδρομή που θα ακολουθήσει το τουριστικό τρένο».

Οσον αφορά τις συνολικά 13 στάσεις που ζητούνται σε όλο το μήκος της διαδρομής, η εισήγηση είναι αρνητική, καθώς επισημαίνεται ότι «λόγω της αυξημένης κίνησης των οχημάτων στην παραλιακή ζώνη της πόλης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι πολλές στάσεις θα δημιουργήσουν κυκλοφοριακά προβλήματα». Αναφέρεται, επίσης, ότι τα σημεία τουριστικού, αρχαιολογικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος στη Ναυαρίνου δεν είναι τόσα πολλά, που να δικαιολογούν τόσες στάσεις.

Με βάση την ενημέρωση από τις περσινές συζητήσεις, το τουριστικό τρένο θα έχει μήκος 20 μέτρα και ταχύτητα μέχρι 25 χιλιόμετρα και δε θα επιτρέπει τη δυνατότητα προσπέρασης στα αυτοκίνητα που θα το ακολουθούν στη Ναυαρίνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισήγησης, η αφετηρία θα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αρτέμιδος (στην άνοδο) και Νικ. Πλαστήρα, σε ειδικά καθορισμένο χώρο, στον οποίο θα πρέπει να απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων σε μήκος 20 μέτρων. Η διαδρομή θα είναι κυκλική συνολικού μήκους περίπου 9.300 μέτρων και θα ακολουθεί τις οδούς: Αρτέμιδος (αφετηρία) - Νέδοντος - Σαλαμίνος - Ψαρών - Αναλήψεως - Τσαμαδού - Ναυαρίνου - ξενοδοχείο "Filoxenia" κι επιστροφή μέσω των οδών Ναυαρίνου - Τσαμαδού - Αναλήψεως - Υδρας - Ευαγγελιστρίας και Αρτέμιδος (τέρμα).

Γ.Σ.