Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 09:03

Εκδήλωση για πεσόντες και αγνοούμενους στην Κύπρο

Γράφτηκε από τον

Εκδήλωση για τους πεσόντες και αγνοούμενους Ελλαδίτες και Κυπρίους κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, οργάνωσε χθες το πρωί ο Δήμος Καλαμάτας.

Αρχικά τελέστηκε μνημόσυνο στοn μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής.

Αργότερα, στο ηρώο Ελλήνων και Κυπρίων Aγνοουμένων στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκε τελετή απόδoσης τιμής σε όσους αγωνίστηκαν στην Κύπρο κατά των στρατευμάτων του “Αττίλα” τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974, και κυρίως sτους αγνοούμενους.

Ο π. Παναγιώτης Χριστόπουλος από την Αγία Αικατερίνη διάβασε ειδική ευχή υπέρ των αγνοούμενων.

Σε χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ευχήθηκε «να είμαστε ενωμένοι ως Ελληνες, για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες συμφορές».

Επιστολή έστειλε ο δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης, διαβεβαιώνοντας πως «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση».

Ο αντπρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Μεσσηνίας “Ο Πενταδάχτυλος” Ιωάννης Βούρκος παρατήρησε ότι «η κερκόπορτα γα την εισβολή των Τούρκων άνοιξε με το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου» και επέκρινε δριμύτατα «τους ανεγκέφαλους της Χούντας και τους εγκάθετούς τους στην Κύπρο». Επεσήμανε πως «1.000 συμπατριώτες μας παραμένουν αγνοούμενοι και χρέος μας είναι να διακριβωθεί η ταυτότητα όλων». Ανέφερε ότι η Τουρκία παρουσιάζεται σκληρή και αδιάλλακτη στις διαπραγματεύσεις, εκτίμησε πως η προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης θα συνεχιστεί, κι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποφέρει καρπούς για να σταματήσει η κατοχή και να ελευθερωθεί η Κύπρος.

Ακολούθησε εκφώνηση των ονομάτων των Καλαματιανών αγνοουμένων, που είναι: Ο αντιστράτηγος Νικόλαος Κατούντας και οι έφεδροι ανθυπασπιστές Ευάγγελος Ζαχαρέας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Λάμπρος Νικητόπουλος, Ιωάννης Ξυδιάς, Δημήτριος Σκουρλής και Ανδρέας Σταθόπουλος.

Στεφάνια κατέθεσαν ο πρέσβης της Κύπρου Κυριάκος Κενεβέζος, ο δήμαρχος Καλαμάτας, η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο διοικητής της 120 ΠΕΑ σμήναρχος Χρήστος Πεταλάς, ο εκπρόσωπος των πολεμιστών της Κύπρου Μιχάλης Μοντάλδος και οι εκπρόσωποι των οικογενειών των αγνοούμενων Ρούλα Κατούντα και των πεσόντων στην Κύπρο Ανδρονίκη Σταύρου.

Γ.Σ.