Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 10:43

Στον ΕΛΓΑ ο Τσώνης για ζημιές στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον

 

Οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή του Δήμου Μεσσήνης από τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία αποτέλεσαν το αντικείμενο συνάντησης που είχε χθες Τρίτη 29 Ιανουαρίου ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ.

Ο δήμαρχος, όπως έγινε γνωστό, εξέφρασε έντονη ανησυχία “για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στους πληγέντες παραγωγούς η τεράστια καταστροφή των καλλιεργειών τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή τις τελευταίες ημέρες”.

Στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο Γ. Τσώνης επέδωσε ψήφισμα, το οποίο ομόφωνα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης στην προχθεσινή του συνεδρίαση, ζητώντας παράλληλα “την άμεση καταβολή αποζημιώσεων και την αναστολή της υποχρέωσης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για τους πληγέντες παραγωγούς”.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Στο εν λόγω ψήφισμα σημειώνεται, ειδικότερα:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, ύστερα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή, με συνέπεια την πρόκληση έντονων πλημμυρικών φαινομένων, που έχουν ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της πατατοπαραγωγής, εκφράζει την ανησυχία του για τις οικονομικές επιπτώσεις, επισημαίνοντας ότι είναι επιβεβλημένη η καταβολή αποζημιώσεων που θα διασφαλίσουν την ομαλή συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας των παραγωγών.

Αιτείται, α) την άμεση  καταβολή αποζημιώσεων σε όλους τους πληγέντες παραγωγούς λόγω της καταστροφής των καλλιεργειών της όψιμης και πρώιμης πατάτας και β) την αναστολή της υποχρέωσης καταβολής  των ασφαλιστικών εισφορών για τους πληγέντες παραγωγούς”.

Από την πλευρά του, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ “ανταποκρίθηκε με ενδιαφέρον, ενώ προγραμματίστηκε επίσκεψή του στον Δήμο Μεσσήνης μέσα στις επόμενες ημέρες”. Στην ίδια συνάντηση τέλος, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, συζητήθηκε επίσης το θέμα της δακοπροστασίας, καθώς και θέματα που αφορούν γενικά τους αγρότες.

ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΕΗ

Στο μεταξύ, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης ενημέρωσε το σώμα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η δημοτική αρχή για τους πληγέντες από την κακοκαιρία, ανακοινώνοντας ότι θα εξακολουθήσει η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσήνης και Πεταλιδίου.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι ο δήμος θα αιτηθεί από την ΔΕΗ να προβεί στην επανασύνδεση των παροχών σε όλους τους πληγέντες παραγωγούς στις πιο πάνω δημοτικές ενότητες, καθώς και από το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει στην μακροπρόθεσμη ρύθμιση των οφειλών όλων των δημοτών, “σε μικρές δόσεις” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Β.Γ.Μ.