Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 17:14

Παρουσία Παυλόπουλου η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Γράφτηκε από την
Παρουσία Παυλόπουλου η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Με την τιμητική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πρόκειται να γιορταστεί στην Πύλο, το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Οκτωβρίου, η 192η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που οργανώνουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, ξεκινάει από αύριο Παρασκευή.

Αναλυτικά:

Αύριο Παρασκευή
11:00 Ιστιοδρομία παραδοσιακών και σύγχρονων σκαφών, όρμος Ναβαρίνου, διοργάνωση: Ναυτικός Ομιλος Πύλου.

20:00 Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης ομοιωμάτων πλοίων του εικαστικού Γεωργίου Μπουζούνη. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Denis Gaille. Διάρκεια έκθεσης: καθημερινά έως και τις 28 Οκτωβρίου. Οικία Τσικλητήρα. Επιμέλεια: Νικόλαος Βλαβιανός. Διοργάνωση: Σωματείο «Πρωτέας», Ναυτικός Ομιλος Πύλου.

20:00 Εθνικοί παραδοσιακοί χοροί, πλατεία Τριών Ναυάρχων. Διοργάνωση: Σύλλογος Κυριών Πύλου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πύλου.

 

Σάββατο 19 Οκτωβρίου
12.00 Τιμητική εκδήλωση υπέρ θανόντων από Θέρμες κατά την περίοδο 1828-1832. Παράταξη της μπάντας και του αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού προ του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Γιάλοβας. Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων. Κατάθεση στεφάνων από: α) τον εκπρόσωπο της Γαλλικής Πρεσβείας, β) τον εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού, γ) τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δ) τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, τον εκπρόσωπο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου των εν Αθήναις Πυλίων «Το Ναυαρίνο». Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου των εν Αθήναις Πυλίων «Το Ναυαρίνο» Παναγιώτα Πολάλη.
13.40 Μεταφορά σημαιών Ελλάδας, Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας, με πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα πραγματοποιηθεί έπαρση αυτών από τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, παρισταμένων των εκπροσώπων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και όλων των αρχών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

14.15 Συγκέντρωση εκπροσώπων πρεσβειών, Πολεμικού Ναυτικού, Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Πύλου-Νέστορος στον λιμενοβραχίονα, επιβίβαση σε πλωτά μέσα και μετάβαση χωριστά στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Βρετανών πεσόντων. Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνων από τους ανωτέρω.

20.00 Αναπαράσταση Ναυμαχίας, παλαιό λιμάνι Πύλου.

21:30 Δεξίωση στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (ιδιαίτερες προσκλήσεις). Διοργάνωση: Αρχηγείο Στόλου.


Κυριακή 20 Οκτωβρίου
09.30 Παράταξη στρατιωτικών αγημάτων, μαθητών και πολιτιστικών συλλόγων στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.

10.00 Τέλεση δοξολογίας από το μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Πύλο. Μετά το πέρας της δοξολογίας θα ακολουθήσει: Μετακίνηση στρατιωτικών αγημάτων, της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, των μαθητών και των πολιτιστικών συλλόγων στην πλατεία Τριών Ναυάρχων. Μετάβαση του ιερού κλήρου και των επισήμων στην πλατεία Τριών Ναυάρχων. Επιμνημόσυνη δέηση έμπροσθεν του μνημείου Τριών Ναυάρχων. Κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πρέσβεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον περιφερειακό σύμβουλο Πελοποννήσου Αναστάσιο Σαρδέλη, οικονομολόγο.

11.15 Παρέλαση σχολείων, πολιτιστικών συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων προ των επισήμων στην παραλιακή ζώνη της Πύλου.

13.40 Παράθεση γεύματος από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου στους επίσημους προσκεκλημένους στο κέντρο δεξιώσεων «Μηδέν» (ιδιαίτερες προσκλήσεις).

17.30 Υποστολή σημαιών με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και μεταφορά αυτών στο Δημαρχείο.


NEWSLETTER