Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 09:01

Δήμος Πύλου - Νέστορος: Να συνεχιστεί η διαγωνιστική διαδικασία για το Καλαμάτα - Μεθώνη 

Γράφτηκε από την

 

“Να συνεχιστεί η διαδικασία που είχε ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση, από τον κόμβο του Αεροδρομίου Καλαμάτας έως τη Μεθώνη, η οποία επιτρέπει και την τμηματική παράδοση”: Αυτό ζητεί με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος, για το σημαντικό έργο του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

Με την ίδια απόφαση ζητεί: “Την άμεση περιβαλλοντική αδειοδότηση για το τμήμα του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, ούτως ώστε να γίνει η μετάβαση στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Να προχωρήσουν οι διαδικασίες, όπως έχουν ξεκινήσει με ΣΔΙΤ. Να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση του δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων”.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας, αναφερόμενος στο ιστορικό του έργου, σημείωσε: “Οσον αφορά την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, οι διαδικασίες για τη μελέτη του δρόμου αυτού ξεκίνησαν το 2006, για το τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος με χρηματοδότηση του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου προς την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, η οποία ολοκληρώθηκε. Σήμερα η εν λόγω μελέτη δεν έχει τις απαιτούμενες γεωτεχνικές μελέτες, οι οποίες για να ολοκληρωθούν θα απαιτηθεί χρόνος. Για το τμήμα του δρόμου Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, η μελέτη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007 μετά από παρέμβαση του τότε υφυπουργού και βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλου προς τον υπουργό Υποδομών Γιώργο Σουφλιά και η μελέτη εντάχθηκε στο Π.Δ.Ε. και ξεκίνησε η σύνταξή της. Εν συνεχεία την περίοδο 2012-2015 καταβλήθηκαν προσπάθειες από τον πρώην πρωθυπουργό και συνδημότη μας Αντώνη Σαμαρά για την προώθηση της κατασκευής του εν λόγω δρόμου, αλλά υπήρχαν πολλά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης. Από το 2015 και μετά η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Υποδομών και συγκεκριμένα του γενικού γραμματέα κ. Δέδε ενέταξε το έργο στο σύνολό του σε ΣΔΙΤ. Ετσι έγινε η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον 5 όμιλοι και θα πρέπει άμεσα να εγκριθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση για να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας”.

Στην εισήγησή του ο τέως δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης παρατήρησε: “Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει έντονη συζήτηση, αλλά και μεγάλη δημοσιότητα για την πορεία υλοποίησης του έργου αναβάθμισης του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος – Μεθώνη. Οπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο έργο εδώ και αρκετά χρόνια είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ολόκληρης της Μεσσηνίας, ένα έργο που αποτελεί όραμα δεκαετιών για τους συνδημότες μας και συνδέεται άρρηκτα με την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας, λόγω της μεγάλης προστιθέμενης αξίας που θα δώσει στον τόπο μας. Ενα έργο που πρωτίστως ενδιαφέρει τον Δήμο Πύλου - Νέστορος. Δημοσιεύματα με πληροφορίες που διαχέονται αναφέρουν ότι το έργο βρίσκεται “κολλημένο” στη γραφειοκρατία, και πρέπει να προβούμε σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο κ. δήμαρχος και οι επικεφαλής των παρατάξεων, ενωμένοι όλοι μαζί, για να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες της διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του κομματιού Καλαμάτα - Ριζόμυλος”.

Οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι που πήραν το λόγο μίλησαν όλοι τους για τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου οδικού άξονα, που εδώ και αρκετά χρόνια είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ολόκληρης της Μεσσηνίας.