Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 09:06

Προώθηση του παραλιακού μετώπου της Καλαμάτας

 

Το θέμα της ανάδειξης του παραλιακού μετώπου και της διάνοιξης της οδού Κρήτης, με την πολεοδόμηση και την πράξη εφαρμογής της Ανατολικής Παραλίας, παρουσίασε στον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σε συνάντησή τους την Τετάρτη στην Αθήνα.

Ο δήμαρχος παρατήρησε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός εξέφρασε τη δυσφορία του για το 5G, για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι “ουσιαστικά δυσφήμησε την πόλη”.

Αναλυτικά, ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι συζήτησε με τον υπουργό για “τους μεγάλους στόχους, που έχουμε θέσει ως νέα δημοτική αρχή”, ενώ επικεντρώθηκε στο παραλιακό μέτωπο και την κατεύθυνση που έχει δώσει στη Διεύθυνση Πολεοδομίας για την πολεοδόμηση και εκπόνηση πράξης εφαρμογής στην περιοχή της Ανατολικής Καλαμάτας, διευκρινίζοντας: “Αναφέρομαι στη διάνοιξη της οδού Κρήτης. Μετά τη διάνοιξη θα προκύψουν από την Κρήτης και νότια προς τη Ναυαρίνου 440 στρέμματα που είναι χαρακτηρισμένα ως τουριστική ζώνη, δηλαδή έχουν υψηλό συντελεστή δόμησης. Εκεί είναι δυνατόν να γίνουν μεγάλες τουριστικές μονάδες. Μόνο έτσι θα ‘ρθει η ανάπτυξη, με τέτοιες πρωτοβουλίες, με τέτοιες κινήσεις. Ο υπουργός εξέφρασε τη χαρά του γι’ αυτές τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και ανέφερε πως θα είναι δίπλα μας και θα μας στηρίξει”. Ανέφερε ότι “στόχος μας είναι το συντομότερο δυνατό να έχουμε την πολεοδομική μελέτη και την πράξη εφαρμογής, ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες”. Εκανε λόγο για στήριξη της εκπόνησης των μελετών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, προσθέτοντας ότι “μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία ο δήμος θα πάρει την έκταση που χρειάζεται για τη διάνοιξη της οδού Κρήτης, χωρίς να χρειάζεται να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες”.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε, ακόμα, ότι συζήτησε με τον υπουργό Ανάπτυξης και για την ανάπτυξη του δυτικού μετώπου του δήμου, “που συνδέεται και με τη γέφυρα που θέλουμε από κοινού με το δήμαρχο Μεσσήνης και με τον περιφερειάρχη να δημιουργήσουμε στον Πάμισο. Το άκουσε με πολύ ενδιαφέρον”.

 

ΤΗΛΕ-ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Πληροφόρησε, επίσης, ότι σε συνέχεια προσπαθειών του δήμου και με ενέργειες του υπουργού, προωθείται η υλοποίηση, η έγκριση δημοπράτησης του έργου “Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (τηλε-έλεγχος/τηλεχειρισμός) σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού της ΔΕΥΑΚ”. Το έργο αφορά στην κατασκευή ενός κεντρικού σταθμού ελέγχου, που θα παρακολουθεί τη λειτουργία των δεξαμενών, των γεωτρήσεων, των αντλιοστασίων, καθώς και τις τιμές πίεσης του δικτύου ύδρευσης, ανιχνεύοντας επομένως τις διαρροές. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.858.140 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Ο δήμαρχος επεσήμανε πως έγινε συζήτηση με τον κ. Γεωργιάδη και για άλλα έργα ΕΣΠΑ, καθώς ο Δήμος Καλαμάτας έχει καταθέσει 7 προτάσεις, προϋπολογισμού πάνω από 7 εκ. ευρώ, που έχουν ενταχθεί σε επιμέρους προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ υπάρχουν και προτάσεις, οι οποίες ακόμα δεν έχουν ενταχθεί και αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων, κατά κύριο λόγο, ύψους περίπου 5 εκ.

Επιπλέον συζήτησε με τον υπουργό και για έργα με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως αυτά στον Ταΰγετο. Συγκεκριμένα, για έργο 400.000 ευρώ, για το οποίο έχουν μείνει κάποιες μικρές εκκρεμότητες και κυρίως για το μεγάλο έργο αναβάθμισης του δημοτικού οδικού δικτύου, ύψους 1.250.000 ευρώ. Ο δήμαρχος παρατήρησε ότι το έργο αυτό συνεχίζεται, γίνονται εργασίες στο Ελαιοχώρι, συμπληρώνοντας ότι “εκκρεμεί αυτή τη στιγμή ο δεύτερος λογαριασμός, που τον έστειλε η υπηρεσία πριν μία εβδομάδα στο αρμόδιο υπουργείο” και σημειώνοντας ότι ο υπουργός “με ενημέρωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να πληρωθεί ο λογαριασμός πριν αλλάξει ο χρόνος, γιατί -ξέρετε- υπάρχει μία δυσκολία όταν αλλάζει ο χρόνος, λόγω του προϋπολογισμού”.

 

Δυσφήμιση της πόλης από το 5G

Στη συνάντηση έγινε αναφορά στις εξελίξεις για το 5G. Σύμφωνα με το δήμαρχο, ο υπουργός εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι “ουσιαστικά δυσφήμησε την πόλη”, “μια πόλη που εξελίσσεται και την οποία ο κ. Γεωργιάδης παρακολουθεί στενά και έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτήν”.

Ο Θαν. Βασιλόπουλος τον πληροφόρησε ότι “το επόμενο διάστημα θα γίνουν ενημερωτικές ημερίδες και το θέμα θα το επαναφέρουμε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με τα νέα δεδομένα. Τον ενημέρωσα, επίσης, ότι έχουμε στείλει ήδη έγγραφο και ζητάμε να παραμείνει το όχημα μετρήσεων στην Καλαμάτα για ακόμη ένα χρόνο”.