Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 09:04

Προαστιακό τρένο διεκδικεί το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον

 

Την επαναλειτουργία του τρένου και ιδιαίτερα της προαστιακής γραμμής Καλαμάτα - ΤΕΙ - Μεσσήνη και προς Μελιγαλά ή και προς Κυπαρισσία, με ένταξη στις άγονες γραμμές, θα διεκδικήσει ο Δήμος Μεσσήνης. Αυτό τονίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, προχθές το βράδυ, στην πρώτη συνεδρίαση του 2020.

Το θέμα του σιδηροδρόμου έθεσε ο σύμβουλος της μειοψηφίας Γιάννης Λάσκαρης, με αφορμή τη συζήτηση για το τρένο στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ζήτησε “να συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την επαναλειτουργία του τρένου, να διεκδικήσουμε και μεις την άγονη γραμμή σε συνεννόηση με τους Δήμους Καλαμάτας, Οιχαλίας και Τριφυλίας, θα ωφελήσει ο προαστιακός Καλαμάτα - ΤΕΙ - Μεσσήνη”. Παρατήρησε πως “έχουν όφελος οι πολίτες της Μεσσηνίας να μετακινηθούν με το τρένο στην Καλαμάτα, γιατί αντιμετωπίζει κυκλοφοριακό πρόβλημα”, ενώ έκανε λόγο για εκδρομικό τουρισμό με γαστρονομία.

Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος απάντησε πως “ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου πιστεύει στην επαναχρησιμοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής” και δήλωσε ότι “θα διεκδικήσουμε και μεις”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Τσερπές που συμφώνησε με τον κ. Λάσκαρη, ανέφερε ότι “ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο έκλεισε βιαστικά το 2011 και κακώς έκλεισε”. Ζήτησε να δημιουργηθεί σύνδεσμος με τους Δήμους Καλαμάτας, Οιχαλίας και Τριφυλίας και να πιέσουν την Περιφέρεια για επαναλειτουργία του τρένου στη Μεσσηνία. Χαρακτήρισε ευχάριστη έκπληξη το ενδιαφέρον του κ. Νίκα για το τρένο, υποστηρίζοντας ότι “ως δήμαρχος Καλαμάτας δεν είχε δείξει τέτοια ζέση για να μην κλείσει”. Παρατήρησε ότι “σε προαστιακό επίπεδο το τρένο θα δώσει ανάπτυξη και ώθηση” και υπενθύμισε παλιότερη συζήτηση με το ΚΤΕΛ για από κοινού λειτουργία του τρένου με δρομολόγια λεωφορείων από το σταθμό της Μεσσήνης.

Εκφράζοντας επιφυλάξεις για να αναλάβουν οι δήμοι τη λειτουργία του τρένου, ο κ. Αθανασόπουλος αναρωτήθηκε “ποιος θα κάνει τη συντήρηση του δικτύου;”, εκτιμώντας πως “δεν είναι απλά τα πράγματα”. Πρόσθεσε ότι “έχουμε ζητήσει, αλλά δεν είναι στη δική μας αρμοδιότητα” και απαντώντας στον κ. Τσερπέ για τον κ. Νίκα, παρατήρησε: “Ποιος ήταν περιφερειάρχης το 2011; Κακώς στοχεύσατε στον κ. Νίκα”.

Γ.Σ.