Κυριακή, 31 Μαϊος 2020 09:30

Ανακύκλωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών από το Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Ανακύκλωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών από το Δήμο Καλαμάτας

Ο Δήμος Καλαμάτας συγκεντρώνει τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές, μικρές και μεγάλες, και τις προωθεί για ανακύκλωση.

Για τις μεγάλες υπάρχει ειδικός χώρος στα συνεργεία - και αν ένας δημότης δεν μπορεί να μεταφέρει εκεί μια μεγάλη συσκευή, μπορεί να επικοινωνήσει με το δήμο και να συμφωνήσει για τη μέρα και την ώρα που θα τη μαζέψει συνεργείο, ώστε να μην υπάρχει οπτική και ουσιαστική ρύπανση στην πόλη.
Αναλυτικά, στην ιστοσελίδα του ο Δήμος Καλαμάτας ενημερώνει ότι για την ανακύκλωση των μικρών ηλεκτρικών συσκευών (ηλεκτρικές σκούπες, καφετιέρες, υπολογιστές, τηλεοράσεις, ζυγαριές κλπ.), ο δημότης οφείλει να χρησιμοποιεί τους ειδικούς πράσινους κάδους, που βρίσκονται τοποθετημένοι έξω από σχολικές μονάδες, δημόσιες υπηρεσίες ή τα συνεργαζόμενα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και σούπερ μάρκετ.
Τις μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια ρούχων, ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα κλπ.) ο δημότης οφείλει να τις μεταφέρει στον ειδικό χώρο των συνεργείων του δήμου (τέρμα Νέδοντος, βόρεια της Κεντρικής Αγοράς) ή μπορεί να καλέσει στο 27210 22441, για να οριστεί ημέρα και ώρα απόθεσης και περισυλλογής της συσκευής.
Ο Δήμος Καλαμάτας ξεκαθαρίζει ότι το να κατεβάσουμε στο δρόμο μια συσκευή για να την πάρει κάποιος γυρολόγος δεν είναι ανακύκλωση - και εξηγεί: “Οι γυρολόγοι, δηλαδή τα άτομα τα οποία βγάζουν ένα έσοδο από τη συλλογή διαφόρων αντικειμένων που βρίσκουν στα πεζοδρόμια ή στις αποθήκες των σπιτιών, πωλούν τις συσκευές αυτές σε εμπόρους παλαιών μετάλλων. Συνεπώς, στις περισσότερες των περιπτώσεων αφαιρούν όλα τα μεταλλικά μέρη της συσκευής, τα οποία εκμεταλλεύονται, και απορρίπτουν τα υπόλοιπα σε τυχαίους χώρους εναπόθεσης. Ετσι, κατεβάζοντας τη συσκευή μου στο πεζοδρόμιο όχι μόνο δεν την ανακυκλώνω και ρυπαίνω το περιβάλλον, αλλά θέτω και σε κίνδυνο τους ανθρώπους αυτούς, αφού δεν ακολουθούν τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, και συμβάλλω στη διαμόρφωση και λειτουργία παράνομων χωματερών”.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανακύκλωση συσκευών οι δημότες μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ανακύκλωσης του Δήμου Καλαμάτας, τηλ. 27213 60858, ή να επισκέπτονται την ηλεκτρονική σελίδα της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.: http://www.electrocycle.gr.


NEWSLETTER