Σάββατο, 04 Ιουλίου 2020 08:28

Καλαμάτα: Πειραματικές ρυθμίσεις στη Ναυαρίνου - Μισή πεζόδρομος, μισή μονόδρομος

Γράφτηκε από τον

 

Πεζοδρόμηση και μονοδρόμηση της Ναυαρίνου που θα ξεκινήσει πειραματικά το φετινό καλοκαίρι, καθώς και παρεμβάσεις στο Ιστορικό Κέντρο, περιλαμβάνουν οι προτάσεις της δημοτικής αρχής Καλαμάτας.

Ακόμα, προβλέπεται επέκταση του δικτύου ποδηλατόδρομων και δημιουργία 10 μικρών πάρκων, “πάρκων τσέπης”, περιφερειακά της πόλης.

Οι προτάσεις βγήκαν από τις εισηγήσεις και τις συζητήσεις με την ομάδα εργασίας των υπηρεσιακών παραγόντων που είχε οριστεί και πρόκειται να παρουσιαστούν στους επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών, σε Διαπαραταξιακή Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη.

Αυτά σημείωσε σε χθεσινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτησή μας για το έργο της ομάδας εργασίας και την εξέλιξη για αποφάσεις μονοδρομήσεων - πεζοδρομήσεων και αξιοποίησης του δημόσιου χώρου στην Καλαμάτα από το φετινό καλοκαίρι, ο δήμαρχος παρατήρησε: “Χθες το πρωί συζητήσαμε με την ομάδα εργασίας και νωρίτερα σήμερα. Εχουν τρέξει τα θέματα, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις για πεζοδρομήσεις - μονοδρομήσεις, να καταθέσουμε πρόταση να γίνει η πόλη μας πόλη ήπιας κυκλοφορίας με ταχύτητα μέχρι 30 χιλιόμετρα σε κατοικημένες περιοχές, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα γίνουν γι’ αυτό το λόγο. Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε επέκταση ποδηλατοδρόμων και τη δημιουργία pocket park, πάνω από 10 τέτοια πάρκα περιφερειακά του δήμου, όπου θα φτιαχθούν μικρά “πάρκα τσέπης”. Είναι κάτι που γίνεται ευρέως στην Ευρώπη. Σε χώρους που δεν αξιοποιούνται αυτή τη στιγμή, δημιουργούνται υποδομές με πράσινο, με παγκάκια, με στοιχεία νερού ενδεχομένως, που θα δώσουν διαφορετική προσέγγιση και καθημερινότητα στην περιοχή. Ολα αυτά είναι σχεδόν έτοιμα”.

Ο κ. Βασιλόπουλος ότι την Τρίτη το απόγευμα θα συγκαλέσει Διαπαραταξιακή Επιτροπή, “ώστε να ενημερώσω όλους τους επικεφαλής γι’ αυτές τις προτάσεις, να ακούσουμε τις δικές τους προτάσεις και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Τρέχουμε, προετοιμαζόμαστε από άποψη μελετών, γιατί όλα αυτά σημαίνουν και αστικό εξοπλισμό. Θα πάρουμε πάρα πολλά παγκάκια -περισσότερα από 200- θα πάρουμε μικρούς κάδους όπου χρειάζεται, και ό,τι άλλο χρειάζεται προκειμένου να αλλάξουμε την καθημερινότητα και τις περιοχές”.

Σε άλλη ερώτησή μας απάντησε ότι “μιλάμε για παρεμβάσεις άμεσα” και διευκρίνισε: “Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουμε περιοχή - περιοχή να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις. Αυτές οι παρεμβάσεις έχουν ορίζοντα σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μέχρι τις 30/11. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πάρουμε έγκριση από την Πάτρα (από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση). Ομως εφόσον τα υλοποιήσουμε αυτά μπορούμε να τρέχουμε τις διαδικασίες, γιατί είπαμε ότι φέτος πρέπει να πειραματιστούμε”.

Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι οι παρεμβάσεις μπορεί να γίνουν μόνιμες, εξηγώντας: “Δοκιμάζοντας όλες αυτές τις παρεμβάσεις, εφόσον δούμε ότι μπορούν να λειτουργήσουν και ως μόνιμες, ναι, μετά μπορούν να τρέξουν οι διαδικασίες Και να πάρουμε τις εγκρίσεις για να παραμείνουν”.

Ξεκαθάρισε ότι “μιλάμε για εκτεταμένες παρεμβάσεις στη Ναυαρίνου, για μονοδρομήσεις και πεζοδρομήσεις, για παρεμβάσεις στο Ιστορικό Κέντρο. Γα την Αριστομένους, αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Ολα αυτά θα τα συζητήσουμε μετά την Τρίτη, μετά τις ενημερώσεις στους επικεφαλής”.

Γ.Σ.