Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020 09:52

Μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Κύπρο χθες στην Καλαμάτα (βίντεο)

Μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Κύπρο χθες στην Καλαμάτα (βίντεο)


Μνημόσυνο για τους Ελλαδίτες και τους Κυπρίους που έπεσαν κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974, οργάνωσε χθες το πρωί ο Δήμος Καλαμάτας στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής.


Ακολούθησε, στο ηρώο Ελλήνων και Κυπρίων Αγνοουμένων, μπροστά από το Διοικητήριο, τελετή απόδοσης τιμής σε όσους αγωνίστηκαν στην Κύπρο κατά των στρατευμάτων του “Αττίλα” - και ιδιαίτερα για τους αγνοούμενους. Επίσης, αναγνώστηκε ειδική ευχή υπέρ των αγνοούμενων.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και η αντιδήμαρχος Δήμου Αγλαντζιάς Κύπρου Ελενα Λάντα.
Στο πλαίσιο της τελετής μίλησε η φιλόλογος - συγγραφέας Μαρία Σταθέα και εκφωνήθηκαν τα ονόματα των Καλαματιανών αγνοούμενων, που είναι: Ο αντιστράτηγος Νικόλαος Κατούντας και οι έφεδροι ανθυπασπιστές Ευάγγελος Ζαχαρέας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Λάμπρος Νικητόπουλος, Ιωάννης Ξυδιάς, Δημήτριος Σκουρλής και Ανδρέας Σταθόπουλος.
Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, η αντιδήμαρχος Δήμου Αγλαντζιάς Ελενα Λάντα, ο ανώτερος διοικητής Φρουράς Καλαμάτας σμήναρχος Κωνσταντίνος Καραβλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η εκπρόσωπος των οικογενειών των πεσόντων Ανδρονίκη Σταύρου, η εκπρόσωπος των οικογενειών των αγνοουμένων Ρούλα Κατούντα, ο εκπρόσωπος των πολεμιστών της Κύπρου από τη Μεσσηνία Γιώργος Διπλάρης, ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Συλλόγου Κομάντος ’74 Δημήτρης Μάλαμας και ο πρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μεσσηνίας Ηλίας Γυφτέας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, Καλαματιανοί που πολέμησαν στην Κύπρο και Κύπριοι που ζουν στην Καλαμάτα.