Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 09:19

Η Δημοτική Αρχή παραδέχθηκε το λάθος της: Μονοδρόμηση τέλος για τη Ναυαρίνου

Γράφτηκε από τον

 

Τέρμα από χθες η προσωρινή μονοδρόμηση στην οδό Ναυαρίνου, μεταξύ Ηρώων και Αύρας, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας.

Την ανάκληση του συγκεκριμένου μέτρου που είχε προκαλέσει προβλήματα και αντιδράσεις, πρότεινε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, παρατηρώντας ότι δεν έχει την αποδοχή επαγγελματιών και πολιτών. Ωστόσο, επεσήμανε πως όλοι επιζητούν να αλλάξει κάτι στην παραλιακή ζώνη.

Η πεζοδρόμηση στο τμήμα Φαρών - Ακρίτα ισχύει κανονικά έως τις 15 Σεπτεμβρίου, όπως κανονικά ισχύει η μονοδρόμηση σε Αύρας και Μεσογείων.

Ο δήμαρχος εξέφρασε την εμπιστοσύνη και τη στήριξή του στην υπηρεσιακή - επιστημονική επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας για τα προσωρινά μέτρα που εισηγήθηκε και αναλαμβάνοντας την ευθύνη, σημείωσε πως οι αποφάσεις και οι ευθύνες είναι πολιτικές.

Την ανάκληση της μονοδρόμησης καταψήφισαν οι παρατάξεις του Βασίλη Κοσμόπουλου και Μαρίας Οικονομάκου, για γενικότερους λόγους.

Ο σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά” (Β. Κοσμόπουλου) Δημήτρης Φαββατάς είπε ότι “είχαμε προτείνει μονοδρόμηση από τη Φαρών έως την Καρακούση” κι επέρριψε ευθύνες στη δημοτική αρχή, αναφέροντας: “Η απόφαση που πήρε η δημοτική αρχή δημιούργησε προβλήματα. Δεν ήταν ομόφωνη, είχαμε ψηφίσει λευκό, λόγω της μονοδρόμησης της Αύρας και της Μεσογείων”. Υπενθύμισε ότι η πρόταση της παράταξής του ήταν μονοδρόμηση για ενιαία αντιμετώπιση και δήλωσε πως “ψηφίζουμε την πρότασή μας”.

Η σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” (Μ. Οικονομάκου) Ελένη Γκλεγκλέ ζήτησε “ολική απόσυρση του μέτρου, να παρθεί πίσω όλος ο σχεδιασμός. Σε νέα συνεδρίαση να οριστούν μέτρα από την αρχή”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος” Μανώλης Μάκαρης χαρακτήρησε “λάθος που τριχοτομήσαμε τη Ναυαρίνου”, τάχθηκε υπέρ της ενιαίας αντιμετώπισης, επιβεβαίωσε πως “ο κόσμος δεν κατέβαινε στο οδόστρωμα” και μίλησε για μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο στα φανάρια.

Πρότεινε “όλα αυτά τα συμπεράσματα να τα δούμε για το υπόλοιπο του καλοκαιριού και για την προοπτική της Ναυαρίνου”, είπε ότι “χρειάζονται αλλαγές με καλύτερο σχεδιασμό” και πως “είναι θετική η ανάκληση, ψηφίζουμε θετικά”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή εκτίμησε ότι “σωστά ακούει ο δήμαρχος τις διαμαρτυρίες και παρεμβαίνει”, ωστόσο παρατήρησε ότι πρέπει να στηρίζεται και σε επιστημονικά δεδομένα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι “είχαμε βάλει στόχο που δεν επετεύχθη, ο τριπλός χαρακτήρας μάς μπέρδεψε” και δήλωσε πως “πρέπει να τα πάρουμε όλα πίσω ως κίνηση σοβαρής αποτυχίας”.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, αφού υπενθύμισε τις προτάσεις του Συμβουλίου της Κοινότητας για πεζοδρομήσεις στην πόλη, αναφέρθηκε σε ελλείψεις, όπως το ότι δεν ενημερώνονται οι επισκέπτες και οι κάτοικοι από ηλεκτρονικές πινακίδες. Εκτίμησε ότι το τριπλό σύστημα των μέτρων άφησε να αιωρούνται απόψεις για προνομιακή μεταχείριση σε επιχειρηματίες και δήλωσε πως είναι σε σωστή κατεύθυνση η ανάκληση.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος είπε ότι “αδικούμε την επιστημονική ομάδα του δήμου, για αποσπασματική αντιμετώπιση. Εκανε εξαιρετική δουλειά που την αγκάλιασε η δημοτική αρχή”. Παραδέχθηκε πως “δεν απέδωσε αυτά που περιμέναμε” και πρόσθεσε ότι “δεν ήρθε κόσμος στην Καλαμάτα. Δυστυχώς, δεν θα έχουμε μεγάλη επισκεψιμότητα. Υπάρχει υγειονομική κρίση, έξαρση και ο κόσμος δεν μετακινείται”.

Κλείνοντας, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης παρατήρησε ότι “η χρήση των αυτοκινήτων απαγορεύεται μόνο με αυστηρές απαγορευτικές διατάξεις”.

Γ.Σ.