Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 08:24

Επισημάνσεις Αλκη Ξύγκα: Ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον
Επισημάνσεις Αλκη Ξύγκα: Ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Τριφυλίας

Την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας που έχει ο Δήμος Τριφυλίας και παραμένει αναξιοποίητη επισημαίνει ο πρώην δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας. Ο κ. Ξύγκας τονίζει ότι και η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συμβάλει στην προσπάθεια που γίνεται για να στηριχθεί η εθνική μας οικονομία. Αναφέρει χαρακτηριστικά χώρους που μένουν ανεκμετάλλευτοι και οι οποίοι θα μπορούσαν να δοθούν σε διάφορα υπουργεία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τις υπηρεσίες τους. Επίσης σχολιάζοντας την πορεία της δημοτικής αρχής σημειώνει πως δεν έχει καταφέρει να συνενώσει τους πολίτες του ενιαίου πλέον δήμου και για αυτό πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, αναγνωρίζοντας ωστόσο τα προβλήματα που δημιουργούνται από την οικονομική κατάσταση.

Χαρακτηριστικά ο κ. Ξύγκας μιλώντας στην «Ε» σημείωσε: «Αφού ευχηθούμε χρόνια πολλά και να βρεθούμε μπροστά σε ένα 2013 καλύτερο από το 2012 που θα αποκτήσουμε σαν χώρα και σαν έθνος μια ανοδική πορεία για να ξαναβρεθούμε εκεί που αρμόζει στην πατρίδα μας να βρίσκεται, πρέπει να πούμε ότι και εμείς, ο καθένας ξεχωριστά αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συμμετέχει και να συντελέσει τα μέγιστα ώστε να πάρουμε αυτή την δύσκολη στροφή για να ξαναβρεθούμε στον ίσιο δρόμο. Αυτό η ΤΑ μπορεί να το καταφέρει προσφέροντας την μεγάλη ακίνητη αναξιοποίητη περιουσία που έχει στα υπουργεία προς αξιοποίηση. Για παράδειγμα στα Φιλιατρά πριν δημιουργηθεί ο "Καλλικράτης" είχαμε φτιάξει ένα χώρο στο κτήριο που μας είχε παραχωρήσει ο ΑΣΟ για να στεγάσει την ΔΕΥΑΦ. Από την στιγμή που έγινε ο "Καλλικράτης" το κτήριο είναι αναξιοποίητο αν και καινούργιο. Εκεί θα μπορούσε να γίνει ένα πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα, επίσης να γίνει μια ανάλογη υπηρεσία ύδρευσης-αποχέτευσης του δήμου. Ακόμη το κτήριο του ΑΙΦ μπορεί να φιλοξενήσει το αστυνομικό τμήμα, μια ιδέα που μου μετέφερε ο Χαράλαμπος Στάμος. Το ΑΙΦ πλέον δεν χρησιμοποιείται και δεν μπορεί να δώσει στους αγρότες αυτά που έδινε πριν 15-20 χρόνια. Μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από οποιοδήποτε υπουργείο, όπως έχει αξιοποιηθεί το πρώην 4ο Δημοτικό Σχολείο, όπου εκεί δημιουργήθηκε το ειδικό εργαστήριο.

Θα πρέπει λοιπόν μέσα σε αυτά που προτείνουν οι δημοτικοί μας άρχοντες, μέσα από τις δυσκολίες που περνάνε, να είναι και η αξιοποίηση αυτών των χώρων, όπως ακόμη τα σχολεία των χωριών ή το κτήριο του παλιού λυκείου. Εκεί ειδικά είναι ένας χώρος που θα πρέπει να μελετηθεί -μια προμελέτη ήδη είχε γίνει από εμάς-, ώστε να το αποδώσουν πάλι για χρήση στον τομέα της παιδείας.

Θα πρέπει να συντελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση και ο καθένας από το μετερίζι μας, στην εξοικονόμηση του κράτους, καθώς ακούγονται τεράστια ποσά που δίνονται για να στεγάσουν δημόσιες υπηρεσίες και από την άλλη υπάρχουν αναξιοποίητα κτήρια στο δήμο. Θα πρέπει να γίνουν τέτοιες κινήσεις».

Σε ερώτησή μας για την πορεία της δημοτικής αρχής ο κ. Ξύγκας σημείωσε: «Η πορεία της δημοτικής αρχής είναι φοβερά δύσκολη και το ξέραμε από την αρχή. Εγώ το είχα προβλέψει μαζί με τους συνεργάτες μου, ότι ο δήμος αυτός είναι φοβερά διαχειρίσιμος και μάλιστα τώρα με την δυσκολία της οικονομικής δυσπραγίας τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα. Βέβαια η ιδιαιτερότητα είναι ότι αυτός ο δήμος δεν έχει αποκτήσει την συνοχή των πολιτών του. Δεν υπήρξε μια πολιτική συνένωσης όλων αυτών των πολιτών να νιώσουν ότι το έδαφος και ο τόπος αυτός είναι δικός τους. Υπήρξαν αντιπαλότητες στο παρελθόν και διαφορετικές απόψεις, ότι ο δήμος αυτός θα έπρεπε να είναι 2 ίσως και 3 κομμάτια, αλλά παρόλα αυτά μην μπορώντας να κάνουμε διαφορετικά θα πρέπει να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις για να μπορέσει να ζήσει ο πολίτης όσο πιο άνετα γίνεται μέσα σε αυτό το καινούργιο περιβάλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι λύσεις είναι δύσκολο να βρεθούν γιατί τα πάντα ξεκινάνε από το οικονομικό πρόβλημα που δεν λύνεται εύκολα, αλλά πιστεύω ότι με το πέρασμα του χρόνου και την συμβολή όλων μας θα πρέπει να αποκτήσουμε την δυνατότητα να σταθεί ο δήμος στα πόδια του. Αν δεν γίνει αυτό τότε θα πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε μια άλλη κατάσταση που να έχουμε δήμο ανά γειτονιά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER