Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 08:28

Καλαμάτα: Πώς φθάσαμε στην ανάκληση της πεζοδρόμησης στη Ναυαρίνου

Καλαμάτα: Πώς φθάσαμε στην ανάκληση της πεζοδρόμησης στη Ναυαρίνου

 

Ανακλήθηκε χθες, αμέσως μετά τις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών, και η προσωρινή πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου, μεταξύ Φαρών - Ακρίτα, με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, με εισήγηση του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου.

Την ανάκληση καταψήφισε η παράταξη Κοσμόπουλου, υπενθυμίζοντας κι επιμένοντας στην αρχική της πρόταση για μονοδρόμηση της Ναυαρίνου, από τη Φαρών έως την Καρακούση.

Με τη χθεσινή ανάκληση όλη η κυκλοφορία στην παραλιακή οδό της Καλαμάτας επιστρέφει στη γνωστή της εικόνα, ξαναγίνεται αμφίδρομη και οι μόνες προσωρινές ρυθμίσεις που παραμένουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είναι οι μονοδρομήσεις σε Αύρας και Μεσογείων.

Πάντως, εντύπωση προκάλεσε η άποψη ότι η άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων εναρμονίζεται με τα νέα δεδομένα του κορονοϊού. Και αυτό γιατί σε μια εποχή που τα κρούσματα αυξάνονται επικίνδυνα και απαιτείται περισσότερος δημόσιος χώρος, η δημοτική αρχή περιορίζει το χώρο για τους πολίτες και τους συνωστίζει στο νότιο μεγάλο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε ότι “είχαμε το μέτρο της μονοδρόμησης - πεζοδρόμησης, το οποίο δεν είχε τα αποτελέσματα που αναμέναμε και για το λόγο αυτό απεσύρθη την προηγούμενη εβδομάδα. Σήμερα, εστιάζοντας στην πρώτη φάση των προσωρινών μέτρων σχετικά με την πεζοδρόμηση της οδού Ναυαρίνου μεταξύ οδών Φαρών και Ακρίτα από 20:00 έως και 02:00, προτείνουμε τον πρόωρο τερματισμό του μέτρου, αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου όπως αρχικώς είχαμε αποφασίσει. Κι αυτό καθώς εκτός των αιτημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας των επαγγελματιών, παρατηρήσαμε ότι και οι πολίτες το αντιμετώπισαν με επιφυλακτικότητα. Επαναλαμβάνω. Οι συνθήκες είναι σύνθετες και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα, με δεδομένο ότι πάμε όπως όλα δείχνουν και σε νέα αυστηρότερα μέτρα λόγω Covid. Το σίγουρο είναι ένα, ότι η συζήτηση για το παραλιακό μέτωπο άνοιξε και στη βάση αυτή θα πορευτούμε όλο το επόμενο διάστημα”.

Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος παρατήρησε πως η δημοτική αρχή λειτουργεί χωρίς εγωισμούς και με γνώμονα το καλό της πόλης και των επαγγελματιών που δίνουν θέσεις εργασίας.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς επέκρινε τη δημοτική αρχή ότι ήταν υπεύθυνη για το μπάχαλο με τα προσωρινά μέτρα στη Ναυαρίνου, γιατί η διαβούλευση ήταν στο πόδι. Αφού υποστήριξε ότι σωστά διαμαρτυρήθηκαν οι επαγγελματίες, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή γιατί δεν ρώτησε τους εργαζόμενους και τους πολίτες και αναρωτήθηκε αν κάθε φορά που θα διαμαρτύρεται κάποιος, θα παίρνονται πίσω τα μέτρα.

Ο σύμβουλος της παράταξης Οικονομάκου Λεωνίδας Λιάππας υπενθύμισε ότι από την πρώτη συνεδρίαση είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τις αλλαγές κι εξέφρασε την ελπίδα την επόμενη εβδομάδα να μην πάρουν πίσω τη μονοδρόμηση της Αύρας.

Ο σύμβουλος της παράταξης Τζαμουράνη Ανδρέας Καραγιάννης θύμισε ότι του χρόνου με την ανάπλαση στο τμήμα Φαρών - Ακρίτα θα υπάρξει μονοδρόμηση κι εκτίμησε πως η υπόθεση παραλία δεν μπορεί να εξεταστεί μόνη της, αλλά μαζί με τη διάνοιξη της Κρήτης και τις πράξεις αναλογισμού που θα διανοίξουν τους κάθετους δρόμους, Βουλγαροκτόνου κ.λπ.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε ότι κάτι πρέπει ν’ αλλάξει στη Ναυαρίνου και ζήτησε κουβέντα και απόφαση με μακρόπνοο ορίζοντα χαρακτηρίζοντας θετικό το ότι η δημοτική αρχή παίρνει πίσω τα μέτρα. 

Οι αντιδήμαρχοι Νίκος Μπασακίδης, Γιάννης Μπάκας, Γιώργος Φάβας και Σαράντος Μαρινάκης υπερασπίστηκαν την ανάκληση της πεζοδρόμησης και δικαιολόγησαν τις προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Ναυαρίνου, παρά την ανάκλησή τους.

Γ.Σ.