Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020 14:02

Δήμος Καλαμάτας: Αντιπαράθεση για τις καθαρίστριες στα σχολεία

Γράφτηκε από τον
Δήμος Καλαμάτας: Αντιπαράθεση για τις καθαρίστριες στα σχολεία

 

Εντονη κριτική ασκήθηκε χθες στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για το θέμα της πρόσληψης καθαριστριών στα σχολεία.

Οι επικρίσεις αφορούσαν το γεγονός ότι για το Δήμο Καλαμάτας εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών πολλαπλάσιες θέσεις καθαριστριών μερικής απασχόλησης (74) σε σχέση με τις θέσεις πλήρους απασχόλησης (μόλις 12), τη στιγμή που πρέπει να υπάρχει καλύτερος καθαρισμός στα σχολεία, λόγω της ανάγκης προστασίας από τον κορονοϊό -κι ενώ πανελλαδικά για τους δήμους εγκρίθηκαν παραπάνω θέσεις πλήρους απασχόλησης σε σύγκριση με τις μερικής.

Στην Οικονομική Επιτροπή ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος ρώτησε τη δημοτική αρχή, “γιατί ο Δήμος Καλαμάτας παίρνει πολλές καθαρίστριες μερικής απασχόλησης, ενώ σε άλλους δήμους οι πιο πολλές είναι πλήρους απασχόλησης; Ετέθη το ζήτημα στον υπουργό Εσωτερικών;”. Και παρατήρησε πως “πανελλαδικά είναι περισσότερες οι καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης ρώτησε “πόσες μόνιμες καθαρίστριες είχαμε μέχρι πρότινος;”.

Ο σύμβουλος της παράταξης Κοσμόπουλου και διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης Γιάννης Χριστόπουλος ρώτησε “πώς θα γίνει η επιλογή πλήρους και μερικής και πώς θα τοποθετηθούν στα σχολεία;”. Και είπε πως το υπουργείο με παλινωδίες καθυστέρησε, αλλάζοντας τους όρους.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας απάντησε ότι μέχρι τώρα ο δήμος είχε 25 πλήρους, 14 αορίστου και κάποιες ωρομίσθιες καθαρίστριες. Είπε πως η πρόσληψη θα γίνει σύμφωνα με την προϋπηρεσία και τις ανάγκες, πρώτα οι πλήρους και μετά οι μερικής.

Ο κ. Τζαμουράνης επεσήμανε ότι “έχουμε απώλεια σε σχέση με το παρελθόν και όχι βελτίωση, όπως διαλαλείται. Θα έχουμε λιγότερη ασφάλεια στα σχολεία”. Ο κ. Κοσμόπουλος παρατήρησε πως “ο Δήμος Τρικκαίων, μικρότερος από το δήμο μας, παίρνει 67 πλήρους απασχόλησης, γιατί έχει πρόσβαση στην ΚΕΔΕ” (ο δήμαρχος Τρικκαίων είναι πρόεδρός της). “Οποιος έχει το μαχαίρι, έχει και το πεπόνι”, σχολίασε ο κ. Τζαμουράνης.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, η σύμβουλος της παράταξης Οικονομάκου και διευθύντρια του Λυκείου Θουρίας Ελένη Γκλεγκλέ παρατήρησε ότι “ενώ ο υπουργός είπε ότι οι καθαρίστριες είναι μισές μόνιμες και μισές συμβασιούχες, στο Δήμο Καλαμάτας οι 74 είναι τρίωρες και μόλις οι 12 μόνιμες”.

Ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος επεσήμανε ότι “στις 86 καθαρίστριες οι 74 είναι μερικής απασχόλησης”, ρώτησε “σε ποια σχολεία θα εργάζονται;” και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: “Ο υπουργός είπε ότι θα αποκτήσουν μισθολογικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι είναι όμηροι της κυβέρνησης και της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν για τα 100 σχολεία του δήμου. Δεν ακούσαμε κανένα αίτημα της δημοτικής αρχής στον υπουργό”.

Ο σύμβουλος Γ. Χριστόπουλος παρατήρησε ότι “θα αρχίσουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου και οι καθαρίστριες δεν θα είναι εκεί”.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος αρκέστηκε να πει ότι “εγκρίθηκαν 86 άτομα, 12 πλήρους και 74 μερικής. Εχει και αορίστου καθαρίστριες ο δήμος”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER