Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020 17:21

Δριμής για έργα αγροτικής οδοποιίας στην Τριφυλία

Δριμής για έργα αγροτικής οδοποιίας στην Τριφυλία

Στις μελέτες και στα έργα αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Τριφυλίας αναφέρεται με παρέμβασή του ο Δημήτρης Δριμής, επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας”.

Εστιάζει στην προχειρότητα, όπως αναφέρει, εισαγωγής προς συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά και στην απουσία πρότασης έργου για τις ΔΕ Αετού, Αυλώνος και Τριπύλης. Χαρακτηριστικά τονίζει:

«Το Δ.Σ. καλείται τη Δευτέρα, σε διά περιφοράς συνεδρίαση, να προτείνει στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” τη χρηματοδότηση 16 τμημάτων αγροτικής οδοποιίας, που βρίσκονται στις Δ.Ε. Φιλιατρών, Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων. Ελπίζουμε τα επιλεγμένα, από τη διοίκηση του δήμου, τμήματα να πληρούν τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης και να είναι συμβατά με αυτή.

Η έγκριση του Δ.Σ. ζητείται χωρίς σοβαρή εισήγηση, πριν ολοκληρωθούν οι μελέτες των τμημάτων και δοθούν οι σχετικές αδειοδοτήσεις, ενώ για την επιλογή τους δεν υπήρξε διαβούλευση με τα Κοινοτικά Συμβούλια ανά Δημοτική Ενότητα.
Ελπίζω να προλάβει η Τεχνική Υπηρεσία να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες, να συντάξει ακριβή προϋπολογισμό και να λάβει τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις και βεβαιώσεις (Δασαρχείο, Αρχαιολογία, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΔΑΟΚ…).
Δεν θα επεκταθώ στο πρόχειρο εισαγωγής του θέματος.

Πιστεύουμε πως από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα θα πρέπει να ωφελούνται όλες οι Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Τριφυλίας, να αξιοποιούνται οι υπάρχουσες μελέτες, που έχουν γίνει με δημοτικά χρήματα, να έχουν λόγο τα Κοινοτικά Συμβούλια στο σχεδιασμό και την ιεράρχηση έργων.

Προξενεί κακή εντύπωση και δημιουργεί ερωτηματικά η απουσία πρότασης έργου αγροτικής οδοποιίας στις κατεξοχήν αγροτικές Ενότητες Αετού, Αυλώνος και Τριπύλης.

Οταν, μάλιστα, για τις Δ.Ε. Αετού και Αυλώνος υπάρχουν στα συρτάρια του δήμου έτοιμες και εγκεκριμένες μελέτες αγροτικής οδοποιίας.

Ως Δήμος Αετού, για παράδειγμα, αναθέσαμε, συντάξαμε και παραδώσαμε οριστικές μελέτες οδοποιίας των τμημάτων: 1) Κοπανάκι – Αγριλιά, με Α.Μ. 328/2009, 2) Κοπανάκι – Πολυθέα με Α.Μ. 132/2009, 3) Σπαρτέζα – Ριζοχώρι με Α.Μ. 329/2009 και 4) Αετός – θέση Ραγουλά με Α.Μ. 330/2009. Υπάρχει ακόμα και η εγκεκριμένη μελέτη Πούσι – Τσερτέικα.

Το τμήμα δε Κοπανάκι - Πολυθέα προτάθηκε από το Δήμο Αετού (90/2009 Α.Δ.Σ.), για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα “Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (Αλέξανδρος Μπαλτατζής)” του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας Κόλλια και ό,τι είχε απομείνει χρηματοδοτήθηκε από το “Φιλόδημος “Ι επί δημαρχίας Κατσίβελα, με χρήση της παραπάνω μελέτης.

Η Τεχνική Υπηρεσία έχει στη διάθεσή της τις οριστικές μελέτες αγροτικής οδοποιίας των τ. Δήμων Αετού και Αυλώνος. Η αξιοποίησή τους όμως είναι θέμα της δημοτικής αρχής. Και το εύλογο ερώτημα είναι: Γιατί δεν τις αξιοποιείτε;

Σας ενοχλεί η κριτική που ασκεί η παράταξή μας και εκδικείστε στο πρόσωπό μου τη Δημοτική Ενότητα Αετού, αλλά και τις Δ.Ε. Αυλώνος και Τριπύλης; Σοβαρευτείτε.

Σας καλώ να αξιοποιήσετε τις μελέτες αγροτικής οδοποιίας, που έχετε στα συρτάρια του δήμου. Να καλέσετε τις Κοινότητες να προτείνουν ιεραρχημένα έργα αγροτικής οδοποιίας. Να προταθεί ως δεύτερο υποέργο η αγροτική οδοποιία των Δ.Ε. Αετού και Αυλώνος, που υπάρχουν έτοιμες μελέτες, και να συνταχθεί μελέτη και για τη Δ.Ε. Τριπύλης».