Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 14:57

Δριμής για θεσμική κατρακύλα Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας

Γράφτηκε από την

Για θεσμική κατρακύλα στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας κάνει λόγο ο σύμβουλος - επικεφαλής της παράταξης “Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία” Δημήτρης Δριμής.

Ζητεί να σταματήσει η κατάχρηση των διά περιφοράς συνεδριάσεων, να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στην περίπτωση των διά ζώσης συνεδριάσεων και να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη.
Σε ανακοίνωσή του ο Δ. Δριμής σημειώνει: “Σε μια συμβολική πράξη προστασίας του Δημοτικού Συμβουλίου και του θεσμικού μας ρόλου απείχαμε από την προχθεσινή (12/10) διά περιφοράς συνεδρίαση, οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι. Αρνηθήκαμε τη συμμετοχή μας σε μια διαδικασία που απαγορεύει το διάλογο και την κατάθεση εναλλακτικής πρότασης. Σε μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται με μέτρο και μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις.
Υπενθυμίζουμε, για άλλη μια φορά, στο προεδρείο και στον πρόεδρο, πως δεν βρίσκονται σε αυτή τη θέση για να διατάζουν, αλλά και για να αποφασίζουν και να συνεργάζονται. Και ο νοών νοείτω.
Τους καλούμε, για άλλη μια φορά, να φροντίσουν για την ομαλή, ασφαλή και δημοκρατική λειτουργία του Δ.Σ.:
1. Να σταματήσει η κατάχρηση των διά περιφοράς συνεδριάσεων. Τέτοιες συνεδριάσεις πρέπει να γίνονται με μέτρο, μόνο για κατεπείγοντα θέματα και να αναγράφεται στην πρόσκληση ώρα έναρξης και λήξης της συνεδρίασης, όπως προβλέπεται. 2. Να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στην περίπτωση των διά ζώσης συνεδριάσεων. 3. Να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη, ώστε να αναπτύσσεται διάλογος, να ακούγονται απόψεις και να συνδιαμορφώνεται η απόφαση του συμβουλίου. Είμαστε ο μοναδικός, ίσως, δήμος της χώρας που δεν έχει πραγματοποιηθεί συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη. Αλήθεια, είμαστε τόσο πίσω τεχνολογικά ή κάτι άλλο συμβαίνει; Οι τηλεδιασκέψεις ευνοούν τη συμμετοχή όλων και τη δημοσιότητα, που είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Αν κάποιοι συνάδελφοι δεν έχουν την τεχνική δυνατότητα από τα σπίτια τους μπορούν να προσέρχονται στα μεγάλα δημοτικά καταστήματα, που βρίσκονται στην έδρα κάθε τέως δήμου και διαθέτουν σχετικές υποδομές. Εκεί μέσα από τις μεγάλες αίθουσες συνεδριάσεων των τέως δήμων και τη βοήθεια υπαλλήλων μπορούν να συμμετέχουν με ασφάλεια στις συνεδριάσεις. 4. Να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων και οι πρόεδροι των κοινοτικών συμβουλίων. Τους έχετε αποκλείσει, με προσωπική σας ευθύνη, κατά παράβαση του κώδικα και κάθε αυτοδιοικητικής λογικής, από το Μάρτιο του 2020. Παραδειγματιστείτε από άλλους δήμους. 5. Να λαμβάνουμε, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη λήξη των διά περιφοράς συνεδριάσεων σύντομο ενημερωτικό, μέσω email, το οποίο άμεσα να αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου. Δεν είναι δυνατόν δύο ώρες μετά τη λήξη να μην γνωρίζουμε τι έγινε, να ρωτάμε, να μην παίρνουμε απαντήσεις και να δημιουργούνται εύλογες, πλέον, υπόνοιες μαγειρέματος. Μας αδικούν όλους. 6. Να υπάρχουν σαφείς, όχι πρόχειρες και στο πόδι, εισηγήσεις για τα θέματα και επίκληση των σχετικών διατάξεων. Το Δ.Σ. πρέπει να αποφασίζει με βάση τον κώδικα και τους νόμους, ώστε να περιορίζονται φαινόμενα υπέρβασης, κατάχρησης εξουσίας και αδιαφάνειας. Οι εισηγήσεις πρέπει να αποστέλλονται έγκαιρα από τη γραμματεία του Δ.Σ. στους δημοτικούς συμβούλους και να μην γίνονται παραπομπές στο γραφείο δημάρχου, το οποίο δεν εμπλέκεται και δεν έχει αρμοδιότητα στη λειτουργία του Δ.Σ. Στην 23η συνεδρίαση, για παράδειγμα, ζητήσαμε να μας αποσταλεί ηλεκτρονικά η μελέτη της οδοποιίας από τη γραμματεία του Δ.Σ. και από τη διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας, ώστε να έχουμε άποψη για το θέμα. Μας παρέπεμπαν και οι δύο, γιατί τέτοιες εντολές είχαν, στο γραφείο δημάρχου. Το τραγικό είναι πως στο γραφείο δημάρχου παραπέμπει και η ίδια η πρόσκληση του προέδρου, για τις εισηγήσεις. Αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε γραπτά στη γραμματεία του Δ.Σ. για να λάβουμε τελευταία ώρα τη μελέτη”.