Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 15:10

Καλαμάτα: Πρόταση στο ΕΣΠΑ για το κτήριο της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Πρόταση στο ΕΣΠΑ για το κτήριο της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας


Την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου αξιοποίησης του διώροφου κτηρίου της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας, προϋπολογισμού 831.000 ευρώ, στο κεντρικό ΕΣΠΑ, διεκδικεί ο Δήμος Καλαμάτας.


Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου στη σημερινή της συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη, πρόκειται να εγκρίνει την υποβολή πρότασης για ένταξη του έργου στο πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ).
Στην εισήγηση αναφέρεται:
“Το εν λόγω κτήριο αποτελούσε τμήμα του κτηριακού συγκροτήματος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Καλαμάτας, κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1920 και στο ισόγειο λειτουργούσαν τα γραφεία της εταιρείας, ενώ στον όροφο βρισκόταν η κατοικία του εκάστοτε διευθυντή. Το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας σταμάτησε να λειτουργεί το 1959, μετά την εξαγορά της εταιρείας από τη ΔΕΗ, και για 25 περίπου χρόνια χρησιμοποιείτο ως αποθήκη από τον Δήμο Καλαμάτας και τη ΔΕΗ αντίστοιχα.
Αντικείμενο της μελέτης σήμερα είναι η επισκευή και επαναλειτουργία του διώροφου κτηρίου συνολικής επιφανείας 335 τ.μ, που αναπτύσσεται σε δύο ίσης επιφανείας επίπεδα - ιδιοκτησίας πλέον του Δήμου Καλαμάτας, προκειμένου να φιλοξενηθούν δράσεις του Δημοτικού Θεάτρου.
Στην πρώτη στάθμη ισογείου, προτείνεται η δημιουργία ενός χώρου που θα στεγάσει το αξιόλογο βεστιάριο του Δημοτικού Θεάτρου. Στο ισόγειο θα λειτουργήσει συγχρόνως και το θεατρικό εργαστήριο, με θεατροπαιχνίδια, θεατρικά σεμινάρια, πρόβες και ανάγνωση θεατρικών κειμένων. Θα κατασκευαστούν επίσης τουαλέτες, μία εκ των οποίων θα προορίζεται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Στον όροφο του κτηρίου, προτείνονται οι παρακάτω λειτουργίες: Γραφείο για τον εκάστοτε καλλιτεχνικό διευθυντή. Δημιουργία χώρου για το αρχείο του Δημοτικού Θεάτρου. Στον α’ όροφο επίσης, θα εγκατασταθεί το φροντιστήριο του Θεάτρου και διαμορφώνεται χώρος ραφής νέων κοστουμιών και μεταποίησης των υπαρχόντων για τις ανάγκες των θεατρικών παραστάσεων”.


NEWSLETTER