Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 09:06

Καλαμάτα: Ο Σκοπετέας αντιδήμαρχος στη θέση της Αλειφέρη - Αναπληρωτής δημάρχου ο Μπάκας

Γράφτηκε από τον

 

 

Χωρίς εκπλήξεις και με μοναδικό νέο πρόσωπο, όπως αναμενόταν, τον σύμβουλο της παράταξης Αλειφέρη, Αναστάση Σκοπετέα στη θέση της επικεφαλής της που έγινε διοικήτρια στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος τους νέους αντιδημάρχους με θητεία ενός χρόνου.

Αναβαθμισμένος είναι ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας που ορίστηκε αναπληρωτής δημάρχου, ενώ εντεταλμένη σύμβουλος στη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών ορίστηκε η πρόεδρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μαρία Μπαρούνη, που προέρχεται από την περιοχή.

Οσον αφορά στις αλλαγές αρμοδιοτήτων που υπήρξαν, εντύπωση προκάλεσε η αφαίρεση των Οικονομικών από τον Γιώργο Φάβα και της Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον Νίκο Μπασακίδη.

Οι προσθήκες που είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος, δεν υλοποιήθηκαν, καθώς δεν ευοδώθηκαν οι επαφές με τους συμβούλους των μειοψηφιών Ανδρέα Καραγιάννη (παράταξη Τζαμουράνη) και Γιάννη Ζαφειρόπουλο (παράταξη Οικονομάκου), οι οποίοι τελικά δεν ανεξαρτητοποιήθηκαν. Οσον αφορά την αξιοποίηση άλλων προσώπων (Παύλος Κλάδης που έχει ανεξαρτητοποιηθεί, αλλά ουσιαστικά είναι μέλος της δημοτικής αρχής), ο κ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι υπάρχει χρόνος για να αξιοποιηθούν στον επόμενο “ανασχηματισμό”.

Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος, αφού υπενθύμισε ότι οι θητείες των αντιδημάρχων λήγουν επίσημα στις 30 Οκτωβρίου και των Δ.Σ των Νομικών Προσώπων στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, παρατήρησε: “Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα, υλοποιώντας τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχουμε, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο, για τον οποίο μίλησα και στον απολογισμό - προγραμματισμό που έκανα. Εχουμε καταφέρει πολλά και ναι, το πρόσημο είναι θετικό. Υπήρξαν καθυστερήσεις; Προφανώς, αλλά αυτό δεν αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα. Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Οι αλλαγές σε πρόσωπα και αρμοδιότητες δεν αλλάζουν την κεντρική μας στόχευση. Συνεχίζουμε με πολλή, πολλή, πολλή δουλειά. Συνεχίζουμε με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών και επισκεπτών μας. Ακούμε προσεκτικά δημότες και ειδικούς. Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις, είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες. Συνεχίζουμε πιο δυναμικά για να κάνουμε την Καλαμάτα ακόμα πιο σύγχρονη, πιο φιλική και μεγαλύτερη. Με τον δημότη πρωταγωνιστή”.

“Η επιτυχία προφανώς είναι συλλογική και δεν αφορά εμάς, αλλά το δήμο και τους δημότες μας”, κατέληξε ο δήμαρχος.

 

Οπως ανακοίνωσε, οι αντιδημαρχίες διαμορφώνονται ως εξής:

1. Οικονομίας, Δημοτικής Περιουσίας και Πρόνοιας: Σαράντος Μαρινάκης.

2. Νέων Εργων, Πολεοδομίας, Προγραμματισμού και Τουρισμού: Νικόλαος Μπασακίδης.

3. Διοίκησης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αγροτικής Ανάπτυξης και ΚΕΠ: Γεώργιος Φάβας.

4. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Εθελοντισμού: Αναστάσιος Σκοπετέας.

5. Συντήρησης Υποδομών Δήμου Καλαμάτας: Δημήτριος Μαστραγγελόπουλος.

6. Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας: Ιωάννης Μπάκας.

Εντεταλμένοι σύμβουλοι Δημοτικών Ενοτήτων:

Αριος: Γ. Φάβας. Αρφαρών: Μαρία Μπαρούνη. Θουρίας: Αν. Σκοπετέας. Καλαμάτας: Δ. Μαστραγγελόπουλος. Κοινότητες Ταϋγέτου, Βέργας, Μικρής Μαντίνειας: Ιωάν. Μπάκας.

Εντεταλμένος σύμβουλος επετειακών εκδηλώσεων Καλαμάτα 2021, 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης: Ν. Μπασακίδης.

Εντεταλμένος σύμβουλος ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας και «Φάρις» και γραφείου Εθιμοτυπίας: Παντελής Δρούγας.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις:

Για προσθήκες και για το ενδεχόμενο αξιοποίησης των δύο πρόσφατα ανεξαρτητοποιηθέντων συμβούλων (Αγγελή και Δούβας), ο δήμαρχος είπε ότι “έχουμε χρόνο μπροστά μας, στον πρώτο χρόνο της θητείας μας είμαστε. Θα γίνουν πάλι αλλαγές σε ένα χρόνο. Ενδεχομένως να γίνουν και προσθήκες νωρίτερα. Εχουμε πει ξεκάθαρα ότι τη διεύρυνση την επιζητούμε γιατί αξίζει, όχι γιατί πρέπει”.

Για τις επαφές με Ανδρ. Καραγιάννη και Γ. Ζαφειρόπουλο που δεν καρποφόρησαν, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε: “Δεν ξέρω πώς τις προσδιορίζετε τις επαφές. Μάλλον μόνο εγώ ξέρω τι επαφές κάνω. Από κει και πέρα είμαι ξεκάθαρος: Εχουμε χρόνο να συζητήσουμε και όπου χρειάζεται να γίνουν διευρύνσεις, επειδή αξίζει όμως, όχι γιατί πρέπει σώνει και καλά”.

Για την αφαίρεση των Οικονομικών από τον Γ. Φάβα, παρότι επισημαίνεται πως πάνε καλά, ο δήμαρχος απάντησε: “Κάναμε και άλλες αλλαγές. Αυτή είναι μία  σημαντική αλλαγή. Ο Γιώργος ο Φάβας έκανε εξαιρετική δουλειά στο θέμα με τα οικονομικά του δήμου. Προφανώς τα νοικοκύρεψε, το γνωρίζει το αντικείμενο, θα στηρίξει τον νέο αντιδήμαρχο στο έργο του, αλλά χρειαζόμαστε και έναν άνθρωπο να αναλάβει τη διοικητική μεταρρύθμιση του δήμου, τη διοίκηση του δήμου επί της ουσίας. Και μην ξεχνάτε ότι έχουμε μπροστά μας την τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας. Θέλουμε κάποιον εκεί να ασχοληθεί προσωπικά με αυτό”.

Για την αφαίρεση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τον Ν. Μπασακίδη, είπε ότι “ο κ. Μπασακίδης είναι πολλά χρόνια στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, προφανώς θα πρέπει πάντα να είναι από πάνω. Ευκαιρία, λοιπόν, τώρα να πάρει τον μικρό και να τον μάθει και η επιτυχία του μικρού να χαρακτηρίσει και την επιτυχία του κ. Μπασακίδη. Αλλωστε αυτός δεν πρέπει να είναι ο σκοπός όλων μας; Να φτιάχνουμε την επόμενη μέρα;”.

Για τη μη ανταπόκριση των μειοψηφιών στην πρόσκληση για συνεργασίες, ο δήμαρχος παρατήρησε: “Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, ανοιχτοί σε συνεργασίες. Η πρόταση για συνεργασία ήταν ανοιχτή από την πρώτη στιγμή. Και η διαπαραταξιακή ήταν πρωτοβουλία του δημάρχου και η προσυνάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο,τι είχαμε ανοίξει, το υποστηρίζουμε. Απλά, πλέον δεν έχουμε σε προτεραιότητα το να κάνουμε διεύρυνση. Θα κάνουμε προσθήκες, εφόσον χρειάζεται, θα δούμε το επόμενο διάστημα. Δεν μιλάμε με σύμβουλο που ανήκει σε παράταξη. Δεν θα μιλήσουμε μαζί του για να φύγει από την παράταξη για να τον πάρουμε εμείς. Εφόσον θέλει ο ίδιος να αποχωρήσει και να ανεξαρτητοποιηθεί, μετά θα μιλήσουμε, αν μπορούμε να βρούμε κοινό πεδίο συνεργασίας”.

Γ.Σ.