Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020 09:03

Επίτιμος δημότης Καλαμάτας ο Μίκης Θεοδωράκης (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Επίτιμος δημότης Καλαμάτας ο Μίκης Θεοδωράκης (βίντεο)

Η τελετή ανακήρυξης του Μίκη Θεοδωράκη ως επίτιμου δημότη Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”.

Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, παρέλαβε από τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο το κλειδί της πόλης και αντίγραφο της «Προειδοποιήσεως εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», ενώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου Δημήτρης Πολίτης τής παρέδωσε την περγαμηνή με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη τους πατέρα της ως επίτιμου δημότη, στις 3 Αυγούστου.

Η Μαργαρίτα διάβασε λιτή επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη, με την οποία ευχαρίστησε για την τιμητική διάκριση και ευχήθηκε υγεία και ευτυχία στον δήμαρχο, στους δημοτικούς συμβούλους και σε όλους τους κατοίκους της όμορφης και ιστορικής πόλης.

Η ίδια απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ “που αγαπάτε τον πατέρα μου” και είπε πως “με συγκινήσατε πάρα πολύ”.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος υπενθύμισε στοιχεία από το βίο και τη διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη, τόνισε ότι πρόβαλε τη χώρα μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, και εξήρε την προσφορά του στη δημοκρατία και στην πατρίδα, καθώς και το σπουδαίο πολιτιστικό του έργο.

Χαρακτήρισε τον Μίκη παγκοσμίου φήμης προσωπικότητα και εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνησή του που επί θητείας του ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης.

Στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Μουσείου Ζάτουνας “Μίκης Θεοδωράκης” Θανάσης Πετράκος επεσήμανε ότι είναι πολύ μεγάλη τιμή για τους δημότες της Καλαμάτας και τους Μεσσήνιους που ο Μίκης Θεοδωράκης είναι από σήμερα συνδημότης μας, ενώ εκθείασε την προσφορά του προς την Ελλάδα, προς την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Μηνύματα, τα οποία διάβασε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, έστειλαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον καθηγητή μουσικής Αντώνη Κουφουδάκη να παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο, με την κιθάρα του, το “Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ”.


NEWSLETTER