Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 08:44

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Προτάσεις για αντιμετώπιση της παραβατικότητας

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Προτάσεις για αντιμετώπιση της παραβατικότητας

Στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας θα κωδικοποιηθούν και θα ψηφιστούν οι πολλές προτάσεις που κατατέθηκαν για τον καθορισμό δράσεων αντιμετώπισης της παραβατικότητας και οι οποίες αφορούσαν τόσο την πρόληψη όσο και την καταστολή, στο Συμβούλιο της Παρασκευής που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Στη συζήτηση για το σοβαρό αυτό ζήτημα, που διήρκεσε πάνω από 3 ώρες κι επικεντρώθηκε στην παραβατικότητα των ρομά, αποφασίστηκε στο ερχόμενο Συμβούλιο να επανασυγκροτηθεί το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας του δήμου, στην κατεύθυνση της συμμετοχής κυρίως ειδικών και εκπροσώπων αρμοδίων φορέων και μόνο 2 δημοτικών συμβούλων. Κατεύθυνση στην οποία αντέδρασαν εκπρόσωποι παρατάξεων των μειοψηφιών.
Στη συζήτηση έγιναν καίριες παρεμβάσεις από την επιμελήτρια ανηλίκων - κοινωνική λειτουργό Αγγελική Ρουμελιώτου και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλή Ξηρογιάννη, ενώ εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις με προτάσεις κατατέθηκαν από τον εισηγητή αντιδήμαρχο Γιώργο Φάβα και τον σύμβουλο της μειοψηφίας Στάθη Σταματόπουλο.
Να υπενθυμίσουμε ότι προτάσεις στη σωστή κατεύθυνση έχουν κατατεθεί και στο παρελθόν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, οι οποίες, όμως, παρέμειναν στα πρακτικά και στα λόγια, χωρίς να ληφθούν και να εφαρμοστούν αποφάσεις από την Πολιτεία, με αποτέλεσμα αντί να βελτιωθεί η κατάσταση να επιδεινωθεί.
Αναλυτικά, ο αντιδήμαρχος Γ. Φάβας, πέρα από τις προτάσεις που κατέθεσε, ενημέρωσε για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής και την υπογραφή μνημονίου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου κατά της Παραβατικότητας στο παλιό Δημαρχείο Καλαμάτας, με στόχο να λειτουργήσει μέσα στο 2020.
Η επιμελήτρια ανηλίκων Αγγελική Ρουμελιώτου παρατήρησε ότι “αν δεν παρέμβουμε εγκαίρως, θα έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα” και σημείωσε πως “η πρόληψη πρέπει να πάει πολύ πιο πριν, εκεί που δεν έχουμε παραβατικότητα”. Στάθηκε στη σχολική διαρροή και εγκατάλειψη του σχολείου από το παιδί που θα βρεθεί στην παραβατικότητα, και στην οικογένεια υψηλού κινδύνου, που εγκρίνει, επαυξάνει και αδιαφορεί για την παραβατικότητα. Χαρακτήρισε κυρίαρχη την εμπλοκή του παιδιού στο σχολείο και τη στήριξη της οικογένειας, και πρότεινε Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα ρομά – “να παρέμβουμε στις κοινότητες των ρομά, να υπάρξουν προγράμματα στους καταυλισμούς που θα βοηθούν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο”.
Ενημέρωσε ότι υπάρχει ο νόμος, αλλά δεν έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις για κίνητρο κι επιβράβευση για τα παιδιά που μένουν στο σχολείο (και όχι τιμωρία). Επεσήμανε την ανάγκη καταγραφής - αποτύπωσης των ρομά και δήλωσε πως η υπηρεσία της είναι παρούσα σε κάθε προσπάθεια.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης στάθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ο φόβος της κύρωσης και της ποινής. Παρατήρησε ότι δεν υπάρχει προστασία στα παιδιά ρομά που δεν πάνε σχολείο, δεν έχουν κυρώσεις οι γονείς, και ένα παιδί ρομά δεν προστατεύεται, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. Επεσήμανε την ανάγκη προστασίας της γυναίκας ρομά, “ανήλικο κορίτσι που γίνεται μητέρα”, και ζήτησε, μεταξύ άλλων, να αυστηροποιηθεί ο νόμος στην κακουργηματική κλοπή, να ενισχυθεί η Αστυνομία στην περιοχή μας, να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι κι εφαρμογή του ΚΟΚ σε όλους – ενώ τάχθηκε κατά των καταυλισμών και των αποκλεισμένων περιοχών.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από επικεφαλής παρατάξεων των μειοψηφιών, με κριτική κατά της δημοτικής αρχής για τη μη λειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου Παραβατικότητας και τη μη συμμετοχή προέδρων κοινοτήτων στη συζήτηση.
Απαντήσεις έδωσε ο Γ. Φάβας, ενώ ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στις προτάσεις που κατέθεσε μαζί με τον δήμαρχο Μεσσήνης στον υπουργό Δικαιοσύνης για αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα. Παρατήρησε, αντιδρώντας στην κριτική, ότι “αν θέλουμε να δώσουμε λύσεις, πρέπει να καθίσουμε να συζητήσουμε” και εκτίμησε πως “δεν έχουμε λόγο στο Συμβούλιο Παραβατικότητας, πρέπει να ακούσουμε τους τεχνοκράτες, τους ειδικούς”.
Προτάσεις κατέθεσε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, που εκπροσωπώντας τους προέδρους κοινοτήτων της Μεσσηνίας ζήτησε το ΕΣΥΚ κατά της Παραβατικότητας να επεκταθεί στους Δήμους Μεσσήνης και Οιχαλίας.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Δημήτρης Πολίτης διάβασε το υπόμνημα των προέδρων κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Αριος, με το οποίο ζητούν την εφαρμογή 10 προτάσεων και δράσεων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Στ. Σταματόπουλος μίλησε για βαθύτατα πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα, και ζήτησε ένα πολύπλευρο και ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της παραβατικότητας. Πρότεινε σημαντικές παρεμβάσεις πρόληψης και καταστολής, εκτίμησε πως πρέπει να κρατηθεί ζωντανός ο διάλογος για το θέμα της παραβατικότητας, και ευχήθηκε η συζήτηση να αποτελέσει βάση για καλόπιστο και δημιουργικό διάλογο που θα οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα.
Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης έκανε λόγο για κοινωνικό - πολιτικό πρόβλημα και ανέφερε πως υλοποιήθηκαν αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Επεσήμανε ότι πρέπει να αναζητηθούν τα βαθύτερα αίτια της παραβατικότητας των ρομά και υπενθύμισε τις δηλώσεις του περιφερειάρχη για κουμπαριές κι εκμετάλλευση των ρομά από πρόσωπα που ο κ. Νίκας δεν κατονόμασε.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών Μαρία Οικονομάκου, Μανώλη Μάκαρη, Τόνια Κουζή, Δημήτρη Οικονομάκο και Μιχάλη Αντωνόπουλο, καθώς και από συμβούλους ενώ η Ελένη Γκλεγκλέ έκανε λόγο για τα δεκάδες παιδιά ρομά που φοιτούν στο Δημοτικό και Γυμνάσιο Θουρίας, που όμως γίνονται ελάχιστα στο Λύκειο.
Με την ολοκλήρωση της συζήτησης η Αγγ. Ρουμελιώτου παρατήρησε ότι “υπάρχει ελπίδα. Οταν δουλέψεις με τα παιδιά που εμπλέκονται με την παραβατικότητα, υπάρχει ελπίδα να μην ξαναεμπλακούν”.
Ο Περ. Ξηρογιάννης ζήτησε να ενισχυθεί η υπηρεσία Επιμέλειας Ανηλίκων και να στηριχθεί η κ. Ρουμελιώτου και με άλλα πρόσωπα, εκτιμώντας ότι βασικό ζήτημα αποτελεί η φροντίδα για την παιδική ηλικία.
Κλείνοντας, ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος ζήτησε “να ξεκαθαρίσει το ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και πως η Πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα. Να επανασχεδιάσουμε τη σύνθεση του Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας. Να μετέχουν μόνο δύο σύμβουλοι, 1 της πλειοψηφίας και 1 της μειοψηφίας, και να συμμετάσχουν ειδικοί κι εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων”.
Γ.Σ.