Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 07:52

Εξειδίκευση στόχων για παραβατικότητα σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Η συζήτηση για την παραβατικότητα, που έγινε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, θα καταλήξει στο επόμενο Συμβούλιο στην έκδοση ενός υπομνήματος με ενέργειες και δράσεις, το οποίο ο δήμος θα καταθέσει σε αρμόδιους υπουργούς και βουλευτές.

Στόχος είναι το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο κατά της Παραβατικότητας να λειτουργήσει μέσα στο 2020 και να στελεχωθεί με μόνιμη δύναμη αστυνομικών και όχι 3μηνίτες. Ακόμα, η σύνθεση του Τοπικού Συμβουλίου Παραβατικότητας θα αλλάξει με τη συμμετοχή περισσότερων ειδικών και μόνο ενός ή δύο συμβούλων.

Αυτά σημείωσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, σε δηλώσεις του για το θέμα της παραβατικότητας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μας για την ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την 3ωρη και πλέον συζήτηση για το θέμα της παραβατικότητας στην τελευταία συνεδρίαση, ο δήμαρχος παρατήρησε: “Κατά πρώτον θα αλλάξουμε τη σύνθεση του Τοπικού Συμβουλίου Παραβατικότητας. Δεν υπάρχει λόγος να είναι μέσα 5 δημοτικοί σύμβουλοι. Τι θα προσφέρουμε εμείς σε αυτό; Μπορεί να είναι ένας ή δύο. Οι υπόλοιποι να είναι ειδικοί επιστήμονες, τεχνοκράτες που ξέρουν τα προβλήματα και δίνουν προτάσεις. Εχω μιλήσει με την Επιμελήτρια Ανηλίκων σε αυτό, θα συνεργαστούμε για να φέρουμε την καλύτερη δυνατή πρόταση. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Και μετά το Συμβούλιο Παραβατικότητας, σύμφωνα με αυτά που ακούστηκαν και προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα μας φέρει τις ενέργειες που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα, το υπόμνημα, δηλαδή, που θα καταθέτουμε σε υπουργούς, βουλευτές, όπου πηγαίνουμε και συζητάμε γι’ αυτό το θέμα”.

Για το αποτέλεσμα της νέας μακράς συζήτηση στο Συμβούλιο, εκτίμησε πως “το σίγουρο είναι ότι, αν δεν συζητάμε, δεν θα έρθει καμία λύση από μόνη της. Αν ξεκινήσουμε να ανοίξουμε ένα διάλογο, όπως έχουμε κάνει, σίγουρα θα ακουστούν κάποιες προτάσεις και θα βρεθούν κάποιες λύσεις” και πρόσθεσε: “Εμείς σε αυτό το πλαίσιο, επειδή συζητήσαμε πριν πάμε στον υπουργό Δικαιοσύνης, καταλήξαμε σε κάποιες συγκεκριμένες θέσεις που ο υπουργός κατέγραψε, κράτησε το υπόμνημα και θα τις επεξεργαστεί. Χρειάζεται καλή διάθεση, συνεννόηση κι επικοινωνία. Ηδη το Συντονιστικό Κέντρο τρέχει, προετοιμάζεται. Είναι και αυτό αποτέλεσμα των συζητήσεων που ξεκινήσαμε μέσα στο 2020”.

Για τη λειτουργία του Κέντρου αυτού επεσήμανε ότι “ο στόχος είναι το Συντονιστικό να λειτουργήσει μέσα στο 2020. Δυστυχώς, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι πιο δύσκολες απ’ ό,τι υπολογίσαμε κι έγινε μια καθυστέρηση. Καθυστερήσαμε να υπογράψουμε και το μνημόνιο, αντί για τον Ιούνιο το υπογράψαμε τον Αύγουστο. Επρεπε να το δουν οι νομικοί του υπουργείου, οι δικοί μας. Ομως, το υπογράψαμε, σημασία έχει ότι προχωράμε, υπάρχει βηματισμός, ακόμα και αν είναι λίγο αργός”.

Για την πρόταση το Συντονιστικό να επεκταθεί στους Δήμους Μεσσήνης και Οιχαλίας ο δήμαρχος απάντησε: “Τώρα αν θα επεκταθεί αυτό και σε επίπεδο νομού; Το Συντονιστικό αυτό δημιουργείται με τα οικονομικά του Δήμου Καλαμάτας για να λειτουργήσει για το Δήμο Καλαμάτας. Ομως, προφανώς, ο Δήμος Καλαμάτας ένας μητροπολιτικός δήμος, έχουμε όλη την καλή διάθεση να στηρίξουμε και άλλους δήμους μέσα από τη λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου”.

Οσον αφορά την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιβεβαίωσε ότι “’έχουν έρθει 27 αστυνομικοί, υπάρχει κινητικότητα, μεγάλη δυναμική, το λένε οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Μάλιστα, προχθές το βράδυ συναντήθηκα με την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, είναι ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα που υπάρχουν”.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε “μην ξεχνάμε ότι είναι μόνο για 3 μήνες. Εμείς χρειαζόμαστε αστυνομική δύναμη εδώ, που θα έρθει μέσα από τη συμφωνία που έχουμε κάνει για τη συγκρότηση και τη λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου”.

Γ.Σ.